Pénz- és tőkepiac

Legfeljebb kisebb felpattanások jöhetnek a hazai parketten

A vezető részvények technikai képe nem túl biztató, csak rövid emelkedő trendekre lehet számítani a következő időszakban.

Továbbra is elsősorban negatív a nemzetközi befektetői hangulat, ezt tükrözi a hazai részvényindex elmúlt hetekben tapasztalt mozgása is. A vezető részvények technikai képe sem túl biztató, így csak kisebb felpattanásokra, rövid emelkedő trendekre lehet számítani a következő időszakban, a meghatározó irány összességében továbbra is a csökkenés lehet.

A BUX index lényegében január óta csökkenő trendben mozog, s egyelőre nincs jele annak, hogy a következő hetekben ki tudna mozdulni. Rövid távon a 35 ezer pontos szint képez támaszt; ha letörésre kerül, akár a 34 ezer pont is elérhető lehet. Pozitív korrekció esetén a 36 290 pontnál húzódó harmincnapos mozgóátlag képezhet majd ellenállást.

Az OTP árfolyamesését ismét a 9500–9600 forintos zóna állította meg, hasonlóan a május végén tapasztalt csökkenő hullámhoz. Jól be­határolható a május óta tartó csökkenő trendvonal, amelynek szignifikáns áttörésekor jelentős pozitív korrekció indulhatna. Ez a trendvonal jelenleg 10 ezer forintnál található. Átlépése esetén elsőként a 10 230 forint lehet elérhető, majd a 10 550 forint felett lévő ötvennapos mozgóátlag.

Természetesen a támaszra még mindig érdemes figyelni, mert a 9500 forintos szint letörésével újabb tér nyílhatna meg a további csökkenés előtt. Ám a mostani kép alapján több esély van a pozitív forgatókönyvre.

A Richter árfolyama fontos támaszt tört le a múlt héten, a csökkenés a román nagykereskedelmi partnerrel kapcsolatos csütörtöki negatív hír miatt gyorsult fel. Az árfolyam egészen az 5000 forintos lélektani támasz közelébe zuhant. Ott azonban technikai szint nem található, csak jóval lejjebb, 4780 forintnál, mely a 2015-ös kitörési szint, így rendkívül erős támasznak minősül. A grafikon technikai képe alapján egyelőre nem célszerű érdemi felpattanásra számítani, sem trendfordulóra, az indikátorok is lefelé mutatnak. A vételekkel érdemes lehet megvárni a 4800 forintos szint megközelítését.

A Mol árfolyamgrafikonján fontos ellenállási szintet képez a harmincnapos mozgóátlag, amely 2674 forintnál található, s szignifikáns áttörése rövid távon pozitív korrekciós hullámot hozna.

Ez esetben elsőként az ötvennapos mozgóátlagot érheti el a jegyzés, 2776 forintnál. Ugyanakkor hosszabb távon továbbra is csökkenő trendben maradhat a jegyzés, amely tavaly novemberben indult. A gyors korrekciók után így észszerű lehet hamar profitot realizálni, tartós fordulóra egyelőre kevés az esély.

A Magyar Telekom árfolyamának technikai képe továbbra is negatív, nemsokára akár a 400 forintos szint is elérhető lehet, mivel a 410–415 forintos támasz elesett. A lélektanilag is fontos támasz közelében viszont később már érdemes lehet a vételi lehetőségeket keresni.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

Magyar Telekom Technikai Elemezés OTP tőzsde Richter
Kapcsolódó cikkek