Pénz- és tőkepiac

Mindannyian háziasszonyok vagyunk

A tőzsdepiacon minden a lakosságtól függ, a szerepünk óriási, nélkülünk nem létezik a piac – mondta Virág Ferenc, a Random Capital Zrt. vezérigazgatója a Világgazdaság Tőzsdekonferencia 2018 - A fák tényleg az égig nőnek? című konferenciáján.

Nagy változáson esett át a tőkepiac, részben azért, mert felgyorsult a technológiai fejlődés, ami nagyban segíti a piachoz való hozzáférést. A lakosság fejlődik és próbálja tanulni a tőkepiacot a technológiának köszönhetően is, amely egyre inkább támogatja, hogy közvetve is tőkepiaci szereplők legyenek.

A pénzhez való kötődésünk pedig továbbra is megmaradt, csakúgy, mint játék iránti szenvedélyünk

– mondta Virág Ferenc, a Random Capital Zrt. vezérigazgatója a Világgazdaság Tőzsdekonferencia 2018 – A fák tényleg az égig nőnek? című konferenciáján. Hangsúlyozta, így a ma már nem a felső tízezer huncutsága. Sokkal inkább a trendek határozzák meg a piacot, ami a lakosság érzelmein, vágyain alapul.

Virág Ferenc, a Random Capital vezérigazgatója
Fotó: Móricz-Sabján Simon

A magyar lakosság ezzel együtt még messze elmarad a nemzetközi átlagtól, mindössze 4 százaléknak van részvénye. A lakosság pozíciója, ha lassan is, de erősödött az utóbbi évtizedekben: 1997-ben még 300 milliárd forint értékű közvetlen tőkepiaci volt a kezükben, ami mára 500 milliárdra nőtt – erre a trendre pedig oda kell figyelni a Random Capital vezetője szerint.

Az alacsony szintű közvetlen jelenlét ellenére Virág szerint csak a lakosság szerepel a tőzsdepiacon, rajtuk kívül nincsen más, mert közvetve, végső soron az intézményi piac is a lakossági igényeket szolgálja ki, a sajátszámlás piacon pedig – ahogyan arra a pénzügyi világválság válság során kiderült – a lakosság és az ügyfelek pénzét kockáztatták leginkább a bankok és a brókerek. Az állam ugyancsak az adófizetők, tehát a lakosság pénzéből gazdálkodik.

A lakosság tehát két módon, közvetlenül és közvetve van jelen a tőkepiacon.

Közvetlen formában a lakosság maga viszi piacra reményeit, álmait, érzelmeit és félelmeit. Ez a cselekvés saját döntést kíván, heves reakciót vált ki, és jellemzően alacsonyabb tudással párosul, így összességében aránytalan kockázat/megtérülési mutatót eredményez. A közvetlen tőzsdei jelenlét során megfigyelhető, hogy a lakossági aktivitás lassabb és akkor is tart, amikor a piac már annyira nem aktív, és a lakossági reakció jellemzően csak késve követi az intézményi szereplők gyors reagálását.

Ezzel szemben a közvetett szolgáltatás az intézmények profizmusából adódó végrehajtást jelenti. Igénybe vétele nagyobb szakértelmet jelent – bár a jövőt senki sem látja előre

– jegyezte meg a Random Capital vezérigazgatója. Adott a minőségi háttér, vagyis a befektetéshez szükséges információ és a végrehajtás is, ám ennek ára is van, mert drágább szolgáltatást jelent. Összességében azonban a kockázat és a megtérülés arányban van – általában.

Virág Ferenc úgy látja, jelenleg nincs elég közvetlen részvétel a lakosság részéről, és generációs problémát jelent a tanulási folyamat. Amihez a legtöbbet kell tenni a lakosság részéről Virág szerint: tanulni, tanulni, tanulni és tapasztalatot szerezni a különböző befektetési eszközök – az állampapír, a bankbetét, a befektetési jegy és a tőzsdei termékek – különböző kockázatairól és megtérüléséről.

Kispapírok az elemzői palettán

Az intézményi befektetőkre még várni kell a kispapírok piacán, a méret az egyik legfőbb probléma, de ott van még a közkézhányad is – mondta Rátkai Orsolya, az OTP Bank elemzője a konferencia egyik panelbeszélgetésén.

Debreczeni Csaba, az MKB Bank elemzője szerint a tőzsdének a szépsége mindig abban van, hogy meg kell találni olyan kis- és közepes kapitalizációjú cégeket, papírokat, amelyek valamit jobban csinálnak, mint a nagyobb versenytársaik. Mindig próbáljuk megtalálni a következő Google-t, Facebookot, Netflixet, vagy épp Konzumot – tette hozzá. Az illikviditás az egyik legnagyobb ellenség, olyan kicsi a forgalom, hogy intézményi befektetőként nem lehet benne mozogni. A BÉT-elemzések elindulása szerinte azért is jó, mert foglalkoznak ezekkel a kisebb papírokkal.

Gaál Gellért, a Concorde Értékpapír elemzője elmondta, hogy alapvetően nőtt a forgalom a kispapírokban. Hozzátette, ezek az elemzések is rávilágítanak arra, hogy az az üzenet, amit ezek a jelentések tudnak közvetíteni a lakosság felé, kifejezetten pozitív és informatív – például a Duna House esetében már nem csak az ingatlanközvetítés hozza a profitot, a BÉT-jelentések erre is rávilágítanak.

 

Rátkai Orsolya VG-konferencia Virág Ferenc Random Capital Debreczeni Csaba Gaál Gellért
Kapcsolódó cikkek