Pénz- és tőkepiac

Régiós terjeszkedést fontolgat az Opus-Konzum csoport

A két holdingcég a hosszútávú értéknövekedést tartja szem előtt. A lakossági és az intézményi befektetők is fontosak a számukra – derült ki a Világgazdaság Tőzsdekonferencia 2018 - A fák tényleg az égig nőnek? című konferenciáján.

A Konzum és az Opus csoport jövőjéről tartott előadást Fekete Péter, a Konzum Nyrt. vezérigazgató-helyettese a Világgazdaság Tőzsdekonferencia 2018 – A fák tényleg az égig nőnek? című konferenciáján. A Konzum-Opus csoportot befektetési holdingként pozícionálják a kis- és intézményi befektetők számára is. A cégek működése nagy átfedést mutat a nyugat-európai magántőke-befektetésekkel, vagyis átvilágítanak felvásárlásra alkalmasnak tűnő vállalkozásokat, és ha megfelelőnek tartják őket, tulajdonrészt vásárolnak.

Jelenleg elsősorban Magyarországon fektetnek be, de a régiót is szem előtt tartják.

Fontos a helyismeret, a piacismeret, a nyelvismeret és a kapcsolatrendszer, ezzel a tudással mi rendelkezünk – mondta Fekete Péter.

Fekete Péter, a Konzum Nyrt. vezérigazgató-helyettese
Fotó: Móricz-Sabján Simon

A befektetési döntéseiknél a jól diverzifikációra törekszenek, emellett a hosszútávú értéknövekedést tartják szem előtt. A lakossági és az intézményi befektetők egyaránt fontosak a csoport számára mind a részvény-, mind a kötvényfinanszírozás terén. Az Opus-Konzum csoport példája nem egyedi, a régióban számos hasonló cég működik. Mindkét társaság négyféle iparágra koncentrál. A Konzum esetében ezek az idegenforgalom, a pénz- és tőkepiac, az valamint a vagyonkezelés. Az Opus a termelőipar, a mezőgazdaság, a média/IT szektor és az energetika területén fektet be.

Ezek azok az iparágak, amelyek a magyar gazdaság jelentős stratégiai ágazatai, jelentős növekedési potenciállal rendelkeznek

– mondta Fekete Péter.

Amellett, hogy a két holdingcég is tőzsdén van, a leányvállalatok egy részének is ott forognak a papírjai a parketten. Mindkét társaságban lesznek tőkeemelések a megvásárolt befektetésekhez kapcsolódóan. Ezek után a Konzum sajáttőkéje 60 milliárd forintra nő majd, az Opusé pedig 125 milliárd forintra emelkedik – ez több mint a tízszerese a jelenleginek. Július végén új Konzum-részvényeket vezetnek be a tőzsdére, ehhez befektetői tájékoztató is készül, amelyből további információhoz jutnak a részvényesek.

Túrós-Bense Levente (b) és Jászai Gellért, a Konzum Nyrt. elnök-vezérigazgatója
Fotó: Móricz-Sabján Simon

A cégcsoport legutóbb bejelentett tranzakciója a 4iG informatikai cégben történt tulajdonszerzés volt. A társasággal az a cél, hogy egyfajta platformként abban egyesítsék a csoport informatikai érdekeltségeit köztük a Takarékinfóban lévő részesedést – mondta Jászai Gellért, a Konzum Nyrt. elnök-vezérigazgatója, az Opus igazgatóságának a tagja. Az informatikában komoly jövő van, a csoport célja az, hogy a szektor teljes vertikumát ebbe a cégbe integrálják. A Konzum a jövő héten tartja rendkívüli közgyűlését, ahol a részvényesek a papírok tizedeléséről is szavazhatnak majd.

A célunk a likviditás növelése

– mondta Jászai. Az Opus már bekerült az MSCI-indexbe, szeretnék, ha a Konzum is eljutna ide, ennek egyik feltétele a megfelelő kapitalizáció és közkézhányad mellett a likviditás. A két holdingcég összevonásának lehetőségét is vizsgálják, vannak érvek a fúzió mellett és ellene is – mondta a Konzum elnök-vezérigazgatója. A két cég együttes piaci kapitalizációja 1,5 milliárd euró körül lehet a konszolidációk után, ami körülbelül akkora, mint a Magyar Telekom tőzsdei értéke. Hátrányt jelenthet viszont, hogy a két holdig különféle iparágakba fektet be, egy összeolvadás így az intézményi befektetők számára megnehezítheti a cég részvényének az elemzését.

Fekete Péter Jászai Gellért VG-konferencia Konzum
Kapcsolódó cikkek