Pénz- és tőkepiac

Rezsicsökkentésnek foghatók fel a pénzügyi cégeket érintő módosítások

Az új adónem szembeállítható a pénzügyi szervezetek különadójával, ami megmarad, vagyis a bankok ugyanannyi közterhet fizetnek majd; valójában csak egyszerűsítik a meglehetősen bonyolult adózásukat.

Alapvetően inkább kedvezően érintik a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) forgó pénzügyi intézményeket a most benyújtott adótörvények. A három pénzügyi – az OTP, az FHB és a CIG Pannónia – erős pluszban voltak tegnap egész nap, igaz, nem feltétlenül a tervezett adómódosítások miatt. Az egyik fontos újítás, a hitelintézetek különadójának eltörlése ugyanis valószínűleg semmilyen hatással nem lesz sem az OTP-re, sem az FHB-ra.

Ez az adónem tudniillik szembeállítható a pénzügyi szervezetek különadójával, ami megmarad, vagyis a bankok ugyanannyi közterhet fizetnek majd; valójában csak egyszerűsítik a meglehetősen bonyolult adózásukat.

A költségvetési törvényben sem csökkent az az összeg, amelyet a pénzügyi szervezetek különadójából várnak, sőt az idei 50,4 milliárd forintos előirányzat helyett 52,9 milliárd forint a jövő évi tervezet.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

A tranzakciós illeték bizonyos esetekben való eltörlésének már lehet valamelyes hatása, de csak áttételesen – állítják a szakértők. „Ezt a terhet eddig a bankok áthárították az ügyfeleikre” – mondta lapunknak Miró József, az Erste Befektetési Zrt. vezető elemzője. A benyújtott javaslat szerint a magánszemély ügyfeleknél a 20 ezer forint alatti tranzakciókat nem terhelné a jövő évtől a 0,3 százalékos közteher.

Egyfajta rezsicsökkentésként fogható fel ez az intézkedés, ami a készpénzmentes ügyleteket segítené elő, illetve a volumennövekedést támogatná

– mondta a Világgazdaság érdeklődésére Le Phuong Hai Thanh, a Concorde vezető elemzője.

Kérdés persze, hogy a bankok visszaadják-e klienseiknek az így nyert összeget. Ha igen, azzal arra ösztönözhetnék az ügyfeleket, hogy a kisebb összegű tranzakciókat átutalással bonyolítsák le készpénzfelvétel helyett. Mellesleg a bankok érdeke, hogy minél kevesebb készpénzfelvétel legyen, mivel a havi kétszeri ingyenes tranzakció után is be kell fizetniük az államnak a 0,6 százalékos illetéket.

Ha az ingyenes készpénzfelvételek után fizetendő illetékterhet is eltörölnék, az nagyobb hatással lehet a bankok eredményességére, az OTP esetében körülbelül 100-150 forinttal növelhetné az értékeltséget

– teszi hozzá Le Phuong Hai Thanh.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

budapesti értéktőzsde CIG Pannónia OTP FHB
Kapcsolódó cikkek