Pénz- és tőkepiac

Van potenciál a Dow Jones újoncában

A Walgreens Boots Alliance nem tartogat a befektetők számára különleges izgalmakat, de akárcsak az alkoholtilalom idején, most is mindent megtesz a folyamatos növekedés érdekében.

Többkötetnyi tragikus hangvételű tudósítást olvashattunk arról, hogy a General Electric (GE) 111 év után kénytelen elhagyni a Dow Jones indexet, arról azonban, hogy az új tag, a Walgreens Boots Alliance (WBA) mivel foglalkozik és milyen perspektívát nyújt, jóval kevesebb cikk jelent meg. Az amerikaiak számára egyáltalán nem ismeretlen a cég, a CNN is azzal kezdte a bemutatását, hogy valószínűleg mindenki hallott már róla, sőt vásárolt is tőle.

A Dow új tagja ugyanis az USA második legnagyobb gyógyszer-kiskereskedelmi lánca, amely 1901-ben Chicagóban nyitotta meg első boltját, hat évvel azelőtt, hogy a GE több mint százéves Dow-tagsága megkezdődött. Az alkoholtilalom miatt az 1920-as évek rendkívül sikeresnek bizonyultak a Walgreens számára. Bár az alkohol árusítását tiltották, a vényköteles whisky elérhető volt a gyógyszertárakban, a cég pedig ki is használta a lehetőséget.

A WBA tőzsdei kapitalizációja jelenleg 66 milliárd dollár, az utolsó lezárt negyedévében 33 milliárd dolláros bevételt és csaknem 2 milliárd dolláros üzemi eredményt ért el.

A vényköteles whiskyn nőtt nagyra a társaság
Fotó: Shutterstock

A Walgreens az első gyógyszertár alapítása óta számos hasonló profilú vállalkozás felvásárlásával is növelte méretét. Amint arra a vállalat elnevezése utal, az utolsó akvizíció a 2015-ben megszerzett brit Alliance Boots cég volt, amely gyógyszerek kis- és nagykereskedelmével foglalkozik. A Walgreens azóta is folytatja a terjeszkedést, márciusban zárta le a Rite Aid lánc több mint 1900 boltjának a megvételét. Eredetileg több egységet akart átvenni, de inkább lemondott egy részükről, csak hogy az ügylet átmenjen a versenyhatósági szűrőn.

A Boots- és a Rite Aid-akvi­zí­ció­k­nak köszönhetően az elemzők szerint a Walgreens részvényenkénti nyeresége átlagosan évi 12 százalékkal nőhet az elkövetkező években. A WBA-részvények az elmúlt öt évben mintegy 50 százalékkal drágultak, míg a GE papírjai ez alatt az idő alatt 45 százalékot veszítettek értékükből.

A 67 dolláros részvényárfolyamot alapul véve a Walgreens most a Dow 23. legnagyobb cége, a Nike után és a DowDuPont előtt helyezkedik el.

A Dow a részvényeket az árfolyam alapján rangsorolja, és nem a cégek tőzsdei kapitalizációját veszi figyelembe, mint az S&P 500, ezért van az, hogy a GE 111 milliárdos kapitalizációja ellenére kikerült az indexből, és a jóval kisebb Walgreens bekerülhetett.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

Dow Jones Walgreens Boots Alliance
Kapcsolódó cikkek