Pénz- és tőkepiac

A zuhanó tőzsdén is nyert a JPMorgan

Vegyes negyedéves eredményeket publikáltak az amerikai nagybankok. A JPMorgan és a Citi kellemes meglepetést okozott a befektetőknek, a Wells Fargóban viszont csalódott a piac.

A négy legnagyobb amerikai hitelintézet közül három tette közzé pénteken második negyedéves eredményeit. A mérlegfőösszege alapján piacvezetőnek számító JPMorgan Chase eredménye minden főbb soron meghaladta a piaci várakozásokat. A teljes bevétel 6,5 százalékkal 28,39 milliárd dollárra nőtt, bár a Reuters által megkérdezett elemzők csupán 27,36 milliárdot vártak. Az alapüzletág hitelezési tevékenysége 7 százalékkal nőtt a tavalyi azonos időszakhoz képest, ami szintén jó hír. Az elemzők árgus szemekkel figyelik az amerikai hitelezési piacot, amelynek nem tesz jót a kereskedelmi háborúskodás, hiszen az visszavetheti a cégek fejlesztési és terjeszkedési terveit.

Ugyanezek a bejelentések árfolyam-ingadozást hoztak a tőzsdékre, ami kedvezően hatott a JPMorgan kereskedésből származó bevételeire: 13 százalékkal gyarapodtak, holott a szakértők stagnálást vártak. Ez az üzletág adja a bank bevételének ötödét. A Fed kamatemelésein is nyert a hitelintézet: a nettó kamateredmény főleg emiatt ugrott meg 10 százalékkal. A nettó profit így végül 18,3 százalékkal 8,32 milliárd dollárra nőtt a második negyedévben, ez részvényenként 2,29 dolláros eredmény (EPS).

Hasít a hajó: a JPMorgan túlszárnyalta a piaci várakozásokat
Fotó: AFP

A Citigroup is szebb számokkal rukkolt ki annál, amit a Wall Streeten vártak. A bank nettó eredménye 4,49 milliárd dollárra nőtt a második negyedévben a tavalyi 3,87 milliárdról, főleg a globális kereskedelmi banki üzletág szép teljesítményének köszönhetően. Az adózás előtti eredmény 5 százalékkal bővült. Az egy részvényre jutó profit 1,63 dollárra hízott, az elemzők ennél kevesebbre, 1,56 dollárra számítottak.

A növekvő profit részben annak köszönhető, hogy Donald Trump adótörvényei miatt 351 millió dollárral csökkentek a hitelintézet terhei, de a részvény-visszavásárlások miatt is nőtt az egy részvényre jutó eredmény.

A Citi bevételei 2 százalékkal 18,47 milliárd dollárra nőttek, ez minimálisan elmarad az elemzők átlagos prognózisától, a befektetési banki részlegből jövő bevétel pedig 7 százalékkal csökkent. A kamatozó eszközökön elért kereskedési bevétel 6 százalékkal esett, a részvénypiacról jövő viszont 19 százalékkal emelkedett, ezek eredőjeként a teljes kereskedési bevétel 1 százalékkal csökkent.

A leggyengébb számokkal a Wells Fargo állt elő, kellemetlen meglepetést okozva a befektetőknek azzal, hogy a törzsrészvényekre jutó nettó profit csupán 4,79 milliárd dollár lett, holott egy éve még 5,45 milliárd dolláros eredményt ért el a bank. Az egy részvényre jutó eredmény is 99 centre csökkent a tavalyi 1,08 dollárról. A kiigazított részvényenkénti eredmény 1,08 dollár lett most is, de az elemzők valamivel jobb, átlagosan 1,12 dolláros profitot vártak.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

eredmények Amerika bankok JPMorgan
Kapcsolódó cikkek