Pénz- és tőkepiac

A lakóközösségi lakástakarék állami támogatását emelné az OTP Bank

Az OTP Banknak kiemelkedően fontosak a társasházak, amelyeknek eddig 40 milliárd forint hitelt helyezett ki.

Az OTP tíz éve hirdette meg először társasházi pályázatát, és az azóta eltelt időben 173 településről 6500 pályázatot adtak be a jelentkezők – mondta el egy tegnapi rendezvényen Csonka Tibor, az OTP Business ügyvezető igazgatója. A bank számára kiemelkedően fontosak a társasházak: a pénzintézet összesen már 36 ezer hazai társasháznak vezeti a számláját. A lakóközösségek együtt 150 milliárd forintnyi betétet tartanak a pénzintézetnél, miközben a társasházi hitelek kihelyezése terén a bank 40 milliárd forintnál tart. A lakóközösségek beruházásainak nagy lökést adnak az állami támogatási programok.

Az eddigi három helyett már négy kategóriában lehetett pályázni
Fotó: OTP

Korábban a Panel+ program, most pedig az MFB által meghirdetett nullaszázalékos kamatozású energiahatékonysági kölcsönök mozgatták meg a társasházak fantáziáját. A bank a társasházakat 10 százalékos – felújítási alapban lévő – önerő mellett is hajlandó finanszírozni, akár annak érdekében is, hogy a már említett hitelprogramok önerőszükségletét lehessen biztosítani.

Csonka Tibor a Világgazdaságnak elmondta, hogy az elmúlt hónapokban a társasházak is megérezték a szakemberhiányt, emiatt nehezebbé váltak és számottevően meg is drágultak a felújításaik. Az OTP Business igazgatója szerint – ha igaznak bizonyulnak azok a hírek, amelyek szerint az új lakás áfájának kedvezményes kivezetése mellett a kormány a meglévő lakásállomány felújítására nagyobb figyelmet szentel –, érdemes volna a társasházi közösségek számára nyitottabbá tenni a lakástakarék-pénztári rendszert.

Egy társasház ma legfeljebb évi 324 ezer forint állami támogatást kaphat, ám ehhez már több mint 240 lakásnak kell hozzá tartoznia. A maximális állami támogatáshoz havi 90 ezer forint félretétele szükséges, ami ez esetben lakásonként havonta 375 forintos megtakarítást feltételez.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

 

lakástakarék társasház OTP Bank
Kapcsolódó cikkek