Pénz- és tőkepiac

Alulértékeltek a régiós részvények

Régiós alapot indított az Accorde abban bízva, hogy a befektetők a régiót leválasztják a gyengélkedő fejlődő országokról.

A Concorde csoporthoz tartozó Accorde Alapkezelő annak ellenére indította el néhány hete Közép-európai Részvényalapját, hogy a feltörekvő piacok, így a régiós eszközök sem teljesítettek túl jól az idén. Az MSCI feltörekvő piaci mutatója 11, a közepes papírokat tömörítő MSCI Emerging Markets Small-Cap még nagyobbat, 14 százalékot esett.

A bécsi börze régiós CECE indexe is 10 százalékos lejtmenetben van, ebben a vezető lengyel, cseh és magyar papírok kaptak helyet. A MidCap index 15 százalékos mínuszt mutat. A szektorindexekbe már több országból kerülnek papírok, de ezek közt sincs olyan, amelyik pluszba fordult volna idén.

Fotó: Shutterstock

Az olaj- és gázipari papírok 1,1 százalékos csökkenése számít a legjobbnak, de az ingatlancégek 1,3 százalékos mínusza sem olyan nagy, mint a bankpapírok 7 vagy az egészségügyi szektor 9,4 százalékos vesztesége. Az infrastrukturális cégekbe fektetőknek 17,7, a telekom papírokat vásárlóknak viszont 20,7 százalékos veszteséget kellett elszenvedniük idén long pozícióban.

A Budapesti Értéktőzsde régiós indexe, a CETOP 5 százalékkal esett ebben az évben. Ez a mutató hét országból válogat papírokat. A papírok 40,4 százaléka lengyel, 19,9 százaléka magyar, 14,4 százaléka cseh, 11,1 százaléka osztrák, 10,8 százaléka román, 2,4 százaléka szlovén, 1 százaléka pedig horvát. Osztrák papírok a prágai kettős listázás miatt vannak az indexben.

„Az új Közép-európai Részvényalapunk benchmarkja 90 százalékban a CETOP index, amely jól lefedi az egész régiót, így ezeknek az országoknak a gazdasági növekedéséből tudnak profitálni az ügyfelek.

A térség részvényeinek emelkedésében annak ellenére komoly potenciált látunk, hogy a feltörekvő piacok gyengélkednek idén. Érdemes a befektetőknek különbséget tenniük a fejlődő piaci országok között. A dollárban eladósodott, strukturális problémákkal küzdő országok, mint például Törökország vagy Argentína, várhatóan szignifikánsan alulteljesítik majd a régiónkat, ahol ezek a problémák nem állnak fenn” – mondta a Világgazdaságnak Tunkli Dániel, a Közép-európai Részvényalap kezelője.

A dollár idén 3,4 százalékkal erősödött az euróval és 8,2 százalékkal a forinttal szemben. Az euró ezzel szemben csak 4,5 százalékot szedett magára a hazai fizetőeszközzel összevetve.

„A fejlődő piacok szenvedése tovább folytatódhat, de arra számítunk, hogy a régiót leválasztják a gyengélkedő fejlődő országokról. Ezért érdemes a magyar, lengyel és román részvényeket választani középtávon. Térségünk papírjai alulértékeltek a fejlődő piacokhoz képest, miközben stabil osztalékpolitika és konzervatív eladósodottság jellemzi őket. Ennek alapján idővel emelkedést várunk ezektől a részvényektől” – tette hozzá Tunkli Dániel.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

régió Accorde
Kapcsolódó cikkek