Pénz- és tőkepiac

Bevásárolt a Takarékbank a BIF-be

A BIF Nyrt. bejelentette, új részvények zártkörű forgalomba hozatalával felemeli az alaptőkéjét.

A Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési (BIF) Nyrt. kedden bejelentette, új részvények zártkörű forgalomba hozatalával felemeli az alaptőkéjét. A 2,87 millió darab, száz forint névértékű és 2000 forint kibocsátási értékű részvényért a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. 5,74 milliárd forintot fizet, a teljesítés határideje szeptember 14. A BIF közleménye kitér arra, hogy egy stabil, hazai intézményi befektetőt köszönthet a részvényesei között. A frissen bevont forrást a jövőbeni tervei megvalósítására fordítja.

Fotó: Ujvári Sándor / MTI

A tőkeemeléssel a BIF-részvények száma 25,8 millióról 28,7 millióra nő, az új részvényesi struktúrában a Takarékbank a BIF-papírok 10 százaléka felett rendelkezik. A Pió-21 Kft. részesedése 66,57-ról 59,9 százalékra csökken. A sajátrészvény-állomány 15,6 százalékra, míg a közkézhányad 14,5 százalékra mérséklődik. A szabályozott ingatlanbefektetési társasági (SZIT) státusz felé igyekvő BIF-ben nem lett volna észszerű nagyobb részesedést szereznie a Takarékbanknak: a SZIT-törvény idei módosítása ugyan eltörölte a hitelintézetekre és biztosítókra vonatkozó 10 százalékos tulajdoni korlátozást, de az ilyen társaságok változatlanul csak az összes szavazati jog 10 százalékát gyakorolhatják.

A bejelentés piacbefolyásoló jellege miatt a Budapesti Értéktőzsde a BIF-részvények kereskedését felfüggesztette kedd reggel, a papírok 16 órakor kerültek vissza a parkettre, és 0,5 százalékos pluszban, 1990 forinton zártak.

A társaság azt is közölte, hogy a Pió-21 vételi opciót szerzett a tőkeemeléskor kibocsátott teljes részvénymennyiség megvásárlására. Az opciós árat nem hozták nyilvánosságra. Az opcióra azért lehetett szükség, hogy a legnagyobb tulajdonos élhessen vételi jogával abban az esetben, ha a Takarékbank a jövőben esetleg értékesítene a részvénycsomagjából.

Takarékbank BIF
Kapcsolódó cikkek