Pénz- és tőkepiac

Csökkenő, de stabil eredmény

Masszív, bár az egy évvel korábbinál alacsonyabb adózott eredményt ért el 2017 első fél évében a hitelintézeti szektor. Az üzleti aktivitás nőtt, a hitelportfólió tisztult, de jelentősen emelkedtek a működési költségek is.

A hitelintézeti szektor 299,8 milliárd forintos adózott eredményt ért el 2018 első felében, ez 17,4 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbi 362,9 milliárdnál – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken közzétett statisztikai adataiból. Az első féléves eredmény csökkenéséhez az MNB számsorai szerint több tényező is hozzájárult: az egyik, hogy a működési költségek szintje jelentősen, 17,5 százalékkal emelkedett 2017 első fél évéhez képest, és meghaladta az 518 milliárd forintot.

Szintén rontotta a kimutatható eredményt az egy évvel korábbihoz képest, hogy az értékvesztés és céltartalék változása soron most csak 34,3 milliárdos plusz szerepelt a bázisidőszaki 106,5 milliárd forinttal szemben.

Csökkent a múlt év első feléhez viszonyítva a kamateredmény is – 4,2 százalékkal, 374,9 milliárd forintra –, igaz, ezt bőven ellensúlyozta a nem kamateredmény soron kimutatott 31,1 százalékos emelkedés.

A hitelintézeti szektor üzleti aktivitása változatlanul nő Magyarországon
Fotó: Vémi Zoltán

A jegybanki statisztikákban szereplő mérlegadatok szerint a hitelintézeti szektor üzleti aktivitása változatlanul növekszik Magyarországon. A szektorszintű mérlegfőösszeg 9,53 százalékkal, 38 409,1 milliárd forintra emelkedett a június végéig tartó egy év alatt, miközben a hitelek nettó állománya 8,9 százalékkal, 19 373,5 milliárd forintra nőtt. Ez utóbbin belül a vállalati hiteleknél 16 százalékos növekedést mutatott ki a jegybank, 6703,9 milliárd forintos állomány mellett, miközben a háztartási szektor hiteleinek mennyisége 5,7 százalékkal, 5549,8 milliárd forintra duzzadt.

A betéti oldalon szintén nagyon markáns növekedést mutatott ki az első fél évre az MNB: a pénzpiaci alapokkal együtt számolt ügyfélbetétek állománya 13,8 százalékkal, 21 504,3 milliárd forintra nőtt. Ezen belül a vállalati betéteknél több mint 22 százalékos növekedést regisztráltak – 8079,5 milliárdos állomány mellett –, a háztartásoknál pedig 10,6 százalékkal, 8281 milliárd forint fölé nőtt az állomány.

A szektor működése szempontjából mindenképpen biztató, hogy az első fél évben tovább javult a hitelportfólió minősége, ami egyrészt a nem teljesítő állomány csökkenésének, másrészt az új kihelyezések növekedésének köszönhető.

A jegybanki statisztikák szerint a teljes hitelintézeti szektorban egy év alatt 7,7-ről 5,1 százalékra csökkent a nem teljesítő tételek aránya, miközben a vállalatoknál 8,9-ről 6,2, a háztartásoknál pedig 12,9-ről 8,4 százalékra mérséklődött az arány.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

adózott eredmény pénzügyi szektor MNB bankok
Kapcsolódó cikkek