Pénz- és tőkepiac

Lengyelországban vásárolt be a Duna House

A Duna House Holding Nyrt. 100 százalékos leányvállalata, a Metrohouse Franchise S.A. 2018. november 6-án megállapodást írt alá Varsóban a Gold Finance Sp. z o.o. 100 százalékos üzletrészének megvásárlásáról – jelentette be a Duna House szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A tranzakció az aláírás napján sikeresen lezárult a társaság BÉT honlapján közzétett rendkívüli közleménye szerint. A tranzakció vételára 3,5 millió lengyel zloty volt, amin felül a Metrohouse Franchise további 0,4 millió lengyel zloty névértékű, Gold Finance-szel szemben fennálló kölcsönkövetelést vásárolt meg az eladóktól, így a teljes összege 3,9 millió lengyel zloty (mai árfolyamon 293,9 millió forint).

A Gold Finance a lengyel piac meghatározó hitelközvetítője, közvetített hitelvolumenének értéke 2017-ben 845,6 millió lengyel zlotyt (mai árfolyamon 63,2 milliárd forint) tett ki,

az idei év első 10 hónapjában pedig tovább növelte teljesítményét, ezzel az 5. legnagyobb szereplő a lengyel piacon.

Fotó: Szabó Miklós

Az akvizícióval a Duna House megerősíti a lengyel piacon betöltött pozícióját és közel megháromszorozza a cégcsoport által Lengyelországban közvetített hitelek volumenét. A társaság fő motivációja az akvizícióra, hogy a jelenlegi lengyel hitelközvetítési volumenével együtt már olyan piaci pozícióra tehet szert, amivel könnyebben tudja tovább növelni piaci részesedését ebben a szegmensben.

Az akvizíciónak az első negyedévben várhatóan negatív hatása lesz a lengyel tevékenység adózott eredményére, a másodikban már semleges eredményhatással számol a menedzsment.

A menedzsment számos területen lát szinergialehetőséget melyek következtében összességében 3-4 éves megtérüléssel tervez, a fent említett piaci részesedés növelési lehetőségtől

függetlenül (csak a jelenlegi hitelvolumenek mellet).

Gold Finance Metrohouse Franchise Duna House akvizíció
Kapcsolódó cikkek