Pénz- és tőkepiac

Negyedével növelte nyereségét az Erste

Bővülő bevételek mellett 1,23 milliárd eurós, 24,4 százalékkal növekvő nyereségről számolt be az Erste Csoport.

Kiemelkedően kedvező működési és nettó eredményt értünk el az év első kilenc hónapjában, és örömmel láttuk, hogy mindezt egészséges növekedési folyamatok támasztják alá

– idézi az Erste Group Bank AG vezérigazgatóját, Andreas Treichlt a cég közleménye.

Központi piacaikon erőteljes a gazdasági bővülése, kiváló teljesítményt nyújtott a lakossági, valamint a kis- és középvállalati üzletág, ennek következtében a hitelállomány 6,3, a betétállomány pedig 5,9 százalékkal bővült az év eleje óta – tette hozzá. Közölte: mivel a kelet-közép-európai régió országai jelenleg rendkívül kedvező gazdasági helyzetben vannak, a nem teljesítő hiteleik aránya tovább csökkent, immár 3,5 százalékra. Az NPL-fedezeti ráta továbbra is magasan, 70,7 százalékon áll.

Fotó: AFP

Trendfordulót értek el a működési eredményben, az alapvető bevételeknél elért fenntartható növekedés nyomán a nettó kamatbevételeknél, valamint a nettó díj- és jutalékbevételeknél 4,4, illetve 5,1 százalékos volt a bővülés.

„Jövőnk szempontjából hasonló jelentőséggel bír a bankcsoport erős tőkeellátottsága: a harmadik negyedévben elért nyereséget, valamit az új működési kockázati modell elfogadásából származó mintegy 30 bázispontos pozitív hatást is figyelembe véve a bankcsoport elsődleges alapvető tőkerátája (CET1) 13,2 százalékon áll (Bázel 3 szerint, a teljes kockázatra vetítve)” – tette hozzá.

A stabil eredményeik alapján javítottak az éves előrejelzésükön, és 12 százalékot meghaladó tényleges saját tőkére vetített megtérülési rátát irányoznak elő 2018-ra.

Fotó: Erste

 

Erste Erste Group Bank AG gyorsjelentés
Kapcsolódó cikkek