Pénz- és tőkepiac

Vasárnap is üzletelhetünk kriptovalutákkal

Izgalmas lehetőség, hogy mostantól a hétvégeken legalább kriptovalutákra ügyleteket köthetünk. Ám aki ragaszkodik a hétköznapi likviditáshoz és a normális kockázatkezeléshez, annak továbbra is érdemes vasárnap éjfélig várnia a kereskedéssel.

Az augusztus elsején életbe lépett korlátozások miatt kieső forgalmat a kisbefektetők körében népszerű CFD- (contract for difference – megállapodás a különbözetre) ügyleteket lebonyolító brókercégek hétvégi kereskedési lehetőségekkel pótolják. Az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) a korábban akár kétszázszoros tőkeáttéteket a részvények esetében 5-re, a nagyobb devizapárok körében 30-ra csökkentette a nyáron, vagyis 1 cent árelmozdulással a korábbi 1-2 dollár helyett már csak 5 vagy 30 centet lehet nyerni vagy veszíteni.

Egészen új elem ugyanakkor novembertől a hétvégi kereskedés, amely az összes kriptovaluta-CFD-t érinti az amerikai dollárral szemben. Így például a bitcoin-dollár és az ethereum-dollár párt is.

Fotó: Shutterstock

Nyilvánvalóan unikálisak ezek a lehetőségek, hiszen a tőzsdék alapesetben a hétvégén zárva tartanak, s ilyenkor jobbára csak a kaszinókba mehetnek a játékfüggők – mondta a Világgazdaságnak Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője. Hozzátette:

nem árt azért az óvatosság a CFD-platformokon, hiszen a mögöttes termék, vagyis a kriptovaluták piaca még annyira sem szabályozott, mint a devizapiac.

Nem tudjuk, hogy mekkora a likviditás, nem látunk forgalmi adatokat. Ráadásul az árjegyzési kockázaton és a működési kockázaton túl számolni kell a mögöttes termék kockázatával is.

A hagyományos devizapiacok is elérhetők már vasárnap délutántól – folytatta. Igaz, ilyenkor, amikor még zárva van a bankközi piac, kicsi a likviditás, a brókercégek jellemzően házon belül könyvelik az ügyleteket. Az euró-dollár viszonylatban nem ritkák a 20, 30, sőt, 50 bázispontos, míg mondjuk az euró-forint párban a többforintos spreadek

(a vételi és az eladási ár közti különbözetek), amiket le kell küzdenie az árfolyamnak, hogy az ügyfélnek nyereséget hozzon a pozíció.

Javuló megítélése ellenére esik a bitcoin

Rekordmélységbe esett a árfolyama, jóllehet a Morgan Stanley és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) első embere is pozitív véleményt fogalmazott meg a kriptopiac jövőjéről.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

kriptovaluták kereskedés CFD bitcoin
Kapcsolódó cikkek