Pénz- és tőkepiac

Vonzóvá váltak a vállalati kötvények

Tovább erősödhet az a megközelítés az amerikai kötvénypiacon, hogy indokolt a vállalati hitelpapírok arányát növelni az állampapírok ellenében.

A kötvénypiac – és úgy általában a hiteleket megtestesítő pénzügyi eszközök piaca – kiemelt figyelmet kapott a befektetőktől az elmúlt néhány évben, és a vállalatok ki is használták az alacsony kamatlábbal jellemezhető környezet és a befektetői hozamétvágy együttállásának előnyeit. Hatalmas pénzek áramoltak a magas hozamú vállalati kötvényekbe, de most, hogy a hozamok emelkednek, egyre többen számítanak arra, hogy egyes kötvénykibocsátók nem tudják teljesíteni az adósságszolgálatukat – és ez összedöntheti azt a kártyavárat, amely a 2008-as pénzügyi válság óta épülget.

Fotó: Shutterstock

Azzal, hogy beazonosítunk a piacon egy lufit, még messze vagyunk attól, hogy megjósoljuk, mikor durran ki. Márpedig befektetői szempontból ez a lényeges.Ezért hiába vagyunk tisztában azzal, hogy a hitelpiacon a minőségi szempontok fontosabbá váltak a hozamoknál, azt is látni kell, hogy talán túl korai még kivonni a pénzt a magas hozamú amerikai eszközökből, mivel az amerikai gazdaságot továbbra is erős fundamentumok támogatják. Ahogy lenyugszanak a kedélyek, a befektetőknek számos lehetőségük lesz elhelyezni a pénzüket a kötvénypiacon.

Tovább erősödhet az a megközelítés az amerikai kötvénypiacon, hogy indokolt a vállalati hitelpapírok arányát növelni az állampapírok ellenében. A hozamgörbe emelkedése ugyanis igen fájdalmas lehet a hosszú távú állampapírok tulajdonosainak (a kereskedelmi háború kiterjedésének kockázata is főleg a hozamgörbe hosszabbik végén fejti ki a hatását), míg a rövid távú állampapírok árfolyam-növekedésének tere ugyancsak korlátozott a Fed kamatemelési tervei miatt.

Az erős gazdasági fundamentumok a politikai bizonytalansággal párosulva különösen érdekessé teszik az egyesült államokbeli magas hozamú vállalati kötvényeket. A kibocsátó minősége és profilja természetesen nem hagyható figyelmen kívül, ezért a BBB minősítésű, a defenzív szektorokban (a gazdasági ciklusoktól kevésbé függő iparágakban) tevékenykedő vállalatok rövidebb távú hitelpapírjainak vételét tartjuk megfontolásra érdemesnek.

STRATÉGIA vállalati kötvények állampapírok
Kapcsolódó cikkek