Pénz- és tőkepiac

Bizalmat építeni a legnehezebb

Egyedi megoldások kidolgozásával építik fel bizalmi vagyonkezeléssel foglalkozó vállalkozásukat az Apelso Trust Zrt. tulajdonosai. Antall György alapító-partner szerint a bizalmi vagyonkezelés előnyös feltételekkel segíthetné a cégutódlási folyamatot, ám még kevés az ismeret – és a bizalom.

A hazai szabályozás nemzetközi viszonylatban is rendkívül kedvező környezetet teremt a bizalmi vagyonkezelésnek, ám az intézmény még nem elég ismert – mondta a Világgazdaságnak Antall György, az Apelso Trust Zrt. társtulajdonos-partnere. A szakember szerint ez aligha meglepő, hiszen a magyar társadalom a rendszerváltás után most ért el ahhoz az időszakhoz, amikor a vagyonok átörökítése, a vállalkozói generációváltás kérdései egyáltalán felmerülhetnek.

Nemzetközi felmérések szerint a családi vállalkozások közel harmada „esik el” minden egyes generációváltás során még az ilyen folyamatok kezeléséhez történelmileg nagyobb hagyományokkal rendelkező országokban is.

Aligha véletlen, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium a digitalizáció mellett a magyar vállalkozók generációváltását segítő stratégia megalkotásán munkálkodik, az MFB pedig hitelprogramot dolgozott ki a cégátadás lebonyolítására – ezzel a cégek továbbélésének segítésére a potenciális új vevők anyagi pozícióját erősítenék.

Sok esetben ugyanakkor nem a vállalkozás eladása a cél, hiszen a termelő családi hosszabb távon biztosíthatja az utódok anyagi biztonságát. De ebben az esetben komoly ellentétek merülhetnek fel az örökösök között, amelyeket kezelhet ugyan családi alkotmány, ám az abban foglaltak sokszor végrehajthatatlanok. A bizalmi vagyonkezelő az érzelmi és egyéb zsarolás kiiktatásával biztosíthatja a családi alkotmányban lefektetett alapelvek alapján a családtagok közös érdekét, a vagyon egyben tartását. Antall György szerint a harmadik lehetőség, a családi alapítvány létrehozása, a hazai szabályozási környezetben nem versenyképes, működtetése nehezebb, és a bizalmi vagyonkezelés adózási környezete is előnyösebb, mint a magánalapítványé.

A családi vállalkozások harmada elesik a generációváltás során
Fotó: Shutterstock

Az Apelso Trust Zrt. partnere szerint a magyar társadalomra – s így a vagyonosokra is – jellemző a bizalmatlanság, az újdonságoktól való idegenkedés. A kiadott adószámok alapján készített becslés szerint itthon pár száz eseti bizalmi vagyonkezelés jöhetett létre, amelynek során a család maga hozott létre egy-egy vagyonkezelőt, a teljes családi vagyon átadása egy külsős bizalmi vagyonkezelőnek még ritka. Az Apelso mindkét megoldást alkalmazza: átveszi a vagyont bizalmi vagyonkezelésre, de ha az az ügyfél igénye, hogy saját tulajdonban maradjon a vagyonkezelő, akkor kialakítják a család számára legelőnyösebb megoldást, s végigviszik az egész folyamatot. De utána sem engedik el az ügyfél kezét, segítenek az eseti vagyonkezelő adminisztrálásában, végső soron így is egy „family office”-t működtetnek számukra – mondta Antall György, aki szerint a felajánlott többféle megoldás eredménye, hogy már az első, nem teljes üzleti évüket pozitív mérleggel tudták zárni.

Bizalmi vagyonkezelés útján olyan vállalkozást érdemes működtetni, ahol már elválnak egymástól a tulajdonosi és az ügyvezetési feladatok. Az ilyen aktív bizalmi vagyonkezeléshez 0,5-1 milliárd feletti cégértékű vállalkozás szükséges. A bizalmi vagyonkezelő tevékenysége más, mint a befektetési alapkezelőké vagy a privátbankoké, így azokra nem versenytársként, hanem együttműködő szolgáltatóként tekintenek. A vagyonkezelésbe vett vállalkozások esetében nem avatkoznak be a napi ügyvitelbe, a tulajdonosi irányítást látják el a szerződésben meghatározott feltételek között.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

bizalom Apelso Trust cégutódlás
Kapcsolódó cikkek