Pénz- és tőkepiac

Kevesebben maradtak tavaly a negatív adóslistán

A központi hitelinformációs rendszerben 1,7 millió lakossági mulasztást tartottak nyilván 2018 végén.

Tovább csökkent 2018-ban a központi hitelinformációs rendszerben (KHR) nyilvántartott lakossági mulasztások száma – derül ki a BISZ Központi Hitelinformációs Zrt. adataiból. Eszerint a KHR lakossági alrendszerében nem egészen 1,7 millió mulasztást tartottak nyilván decemberben, 8,8 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbi 1,86 milliónál.

A fennálló mulasztások száma még gyorsabb ütemben csökkent: 1,58 millióról 1,42 millióra olvadt, ami 9,9 százalékos visszaesés.

A lakossági KHR-ben nyilvántartott összes hitelszerződés december végi száma meghaladta a 9,7 milliót, ami 60 ezerrel – 0,6 százalékkal – több az egy évvel korábbinál. Viszont a fennálló lakossági szerződések száma minimális mértékben ugyan, de csökkent, és 7,47 milliót ért el az év végén. Eközben egyre többen rendelkeznek a hitelinformációs rendszerben szereplő szerződéssel: a lakossági adósok száma az év végén már megközelítette az 5,04 milliót, ami 18 ezerrel több az egy évvel korábbinál.

Fotó: Darnay Katalin

A lakossági hitelportfólió tisztulását támasztják alá a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb statisztikái is. Ezekben az szerepel, hogy szeptember végén a háztartásoknál lévő, 6032,4 milliárd forintnyi 7,9 százaléka tartozott a nem teljesítő kategóriába, míg egy évvel korábban még a 12 százaléka. Ez egyrészt annak a következménye, hogy a háztartások minősítési kötelezettség alá tartozó hitelállománya egy év alatt 4,7 százalékkal emelkedett, másrészt, hogy a nem teljesítő hitelek mennyisége nagymértékben – 31,2 százalékkal, 475,3 milliárd forintra – esett.

A nem teljesítő hitelek körében csökkent a 90 napon túli késedelemben lévő tételek aránya is. Ezek mennyisége a jegybank kimutatása szerint 317,6 milliárd forint volt 2018 szeptemberében, 34,9 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

Ennek eredményeként a lakossági és önálló vállalkozói ügyfelek hiteleinek már csak mintegy 5,3 százaléka volt három hónapon túli csúszásban a hónap végén, míg egy évvel korábban 8,5, 2016 őszén pedig 15,8 százalék.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

KHR adóslista MNB
Kapcsolódó cikkek