Pénz- és tőkepiac

Újabb céláremelés az OTP-részvényekre

A Société Générale macedón leányvállalata lehet az új kiszemelt, de Boszniában is bevásárolhatnak.

Stagnáltak pénteken az OTP-papírok, 11 650 forinton búcsúztak a heti kereskedéstől, és a Raiffeisen elemzője 12 ezer forintról 12 300 forintra emelte a bankrészvény célárát. Stefan Maxian változatlanul tartásra ajánlja az OTP papírjait, s a Világgazdaságnak a célár módosítását az OTP Bank szerbiai akvizíciójával indokolta. A piacvezető hazai hitelintézet tavaly több felvásárlást hajtott végre, augusztusban a francia Société Générale (SG) albán és bolgár leányait szerezte meg, december végén pedig a szerb érdekeltségét. Az SG Banka Srbija a negyedik legnagyobb szereplő déli szomszédunk bankpiacán, a mérlegfőösszeg alapján számolt részesedése 8,4 százalékos. Az új szerzeménnyel az OTP-nek már három bankja lett Szerbiában, a Vojvodanska Bankkal és az OTP Banka Srbijával együtt a hazai pénzintézet a második helyre lép előre a piaci versenyben, felzárkózva az olasz Intesa helyi leánya mögé.

Az Equilor csütörtökön közzétett befektetési összefoglalója a további akvizíciós kilátásokat elemzi. Két-három új országban vetné meg a lábát az OTP, potenciális célpontként Szlovéniát jelölte meg Csányi Sándor elnök-vezérigazgató, de más országot nem nevesített. Az Equilor szerint a Balkánon kereshet új célpontokat az OTP, a Société Générale macedón leányvállalata tűnik most befutónak, emellett Bosznia-Hercegovinában is bevásárolhatnak. Az Equilor kedvezőnek véli, hogy a régióban még mindig jóval alacsonyabb a magánszemélyek eladósodottsága, mint a 2008-as válság előtt, és elmarad a fejlett országok hasonló mutatójától is. Emiatt a közeljövőben a bank növelni tudja a bevételeit, és a rossz adósságok miatti tartalékolás is alacsony maradhat.

Fotó: VG / Kallus György

Az Equilor rámutatott, hogy az OTP számos piacán a politikai kockázat jóval magasabb, mint a fejlett piacokon: a közelmúltban több, a bankszektort érintő esemény is történt, elég csak a lengyel banki botrányokra, az orosz szankciókra vagy a Romániában egyik napról a másikra bevezetett bankadóra gondolni. Összességében a pozitív régiós kilátások, valamint a bank régiós szerepének növekedése miatt azt várják, hogy az OTP-részvények árfolyama felülmúlja a tőzsdéken a közvetlen vetélytársakét.

A Reuters adatbázisában elérhető OTP-célárak legmagasabbika a J. P. Morgané. Január közepén megjelent elemzésükben felülsúlyozás mellett 14 700 forintos célár szerepel. Kétszáz forinttal javította a célárat az elemzőjük, amit a várhatóan emelkedő tőkearányos megtérüléssel indokolt. 2018-ra a befektetési szolgáltató 326,7 milliárd forintos nettó nyereséget vár az OTP-től, profitja az idén 337,1 milliárd forintra, jövőre pedig 372,9 milliárd forintra emelkedhet.

Módosított a J.P.Morgan

A J.P. Morgan hétfő reggel csökkentette az OTP Bankra vonatkozó, 12 havi célárfolyamát, 14 700 forintról 14 500 forintra, az ajánlás továbbra is felülsúlyozás. A J.P. Morgan célárfolyama továbbra is a legmagasabb, amelyet 13 700 forinttal az HSBC célára követ.

 

OTP Societé Générale célár
Kapcsolódó cikkek