A rovat támogatója: Budapesti Értéktőzsde Zrt.
Pénz- és tőkepiac

Kilépett a Mabiszból a CIG Pannónia csoport az év elején

A CIG Pannónia megvizsgálta a Mabisz-tagsággal járó költségek és az azért kapott szolgáltatások viszonyát, majd gazdasági döntést hozott.

Januártól már nem tagja a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) a CIG Pannónia, a Világgazdaság erre vonatkozó értesülését a biztosító is megerősítette. Közlése szerint a CIG Pannónia szigorú költséggazdálkodással működik, és többek között ennek is köszönhetően pénzügyileg stabil, nyereséges szereplője a magyar biztosítási piacnak. A Mabisz-tagságról folyamatosan végeztek költség-haszon elemzést, így megvizsgálták a tagsággal járó költségek és az azért kapott szolgáltatások viszonyát. A kapott eredmény alapján gazdasági döntést hoztak, és megszüntették a tagságukat.

Az indoklás annak fényében meglepő, hogy egy érdekvédelmi szervezet tagságának haszna aligha értékelhető pusztán gazdasági számítások alapján.

A Mabisz tavaly hatékonyan vett részt a biztosítási szakmára vonatkozó szabályozói környezet megalkotásában, vagyis az elismertségéhez nem férhet kétség. A szövetség által kezdeményezett teljes költségmutató (TKM) önszabályozás volt az alapja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által – a szövetséggel közösen – kidolgozott nyugdíjbiztosítási TKM-ajánlásnak, illetve az etikus életbiztosítási koncepciónak. (Ez utóbbi megszületését a CIG maga is közleményben üdvözölte.) A Mabisz, a Pénzügymisztérium és a jegybank aktív együttműködésének köszönhetően különösebb problémák nélkül sikerült a biztosítási piacot szabályozó európai jogszabályok átültetése is. A szervezet jelenleg tárgyal a fogyasztóbarát lakáshitel részleteiről az MNB-vel. Jogszabályok alapján a szövetség elkülönült szervezete kezeli a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással nem rendelkező autók által okozott károkat rendező kártalanítási számlát, a fizetésképtelenné váló biztosítók után a pórul jártak kifizetését biztosító kártalanítási alapot, működteti a nemzetközi kárrendezést végző információs központot és a magyar zöldkártyairodát, és vezeti a bónusz-malusz fokozatokat nyilvántartó központi kártörténeti nyilvántartást.

Fotó: VG

A CIG eddig is a piacon példátlan módon tartotta fenn Mabisz-tagságát: noha a szövetség ismeri a csoportos tagság fogalmát, a szervezetnek nem a CIG Pannónia csoport, csak a vagyonbiztosító leányvállalata, a CIG Emabit volt a tagja – az a társaság, amelynek díjbevétele töredéke az életbiztosítóénak –, márpedig a Mabisz tagsági díját a társaságok korrigált díjbevétele alapján fizetik a tagbiztosítók.

A mostani lépés közvetlen kiváltó oka az lehetett, hogy miközben a CIG tavaly beolvasztotta az MKB biztosítókat (amelyek szintén tagjai voltak a Mabisznak), a szövetség új alapszabályt fogadott el, amely szerint a tagsági díjat a csoportszintű korrigált díj alapján vetik ki.

Ennek vélhetően pont az volt az oka, hogy sokan rossz szemmel nézték, hogy a CIG potom összegért minden szövetségi információhoz hozzáfér. Fontos látni, hogy a potyautas megoldással korábban évi 7-8 milliót spórolt a CIG, a fúzió utáni teljes kilépés pedig 12-15 millió forintos megtakarítás, ami a tavalyi 2,1 milliárdos adózott nyereséghez képest elenyészőnek látszik.

Információink szerint a CIG eddig egyszer sem emelt szót a szövetség gazdálkodásával kapcsolatban – sőt a díjmódosításról szóló közgyűlésen sem képviseltette magát –, miközben több biztosító fogalmazott meg kritikát például a szövetség új székházba költözése kapcsán.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek