Pénz- és tőkepiac

Mámor után jön a kijózanodás

A Zwack mámorosan erős negyedéves gyorsjelentését elemezve hamar kiderült, hogy a kö­zeljövő nem sok jót ígér az osztalékrészvény és az Unicum szerelmeseinek.

Várhatóan valamivel alacsonyabb lesz a Zwack egy részvényre jutó eredménye a márciussal záruló folyó üzleti évben, a profitbővülés összességében csak 10 százalék körüli lehet

– mondta a Világgazdaságnak Wolf Martin, a KBC szakértője. A bevételi oldalon pozitív volt, hogy a kereskedők jelentős felhalmozást hajtottak végre a most jelentett, decemberrel zárult negyedévben.

Ennek a Kalinka-hatásként ismert jelenségnek a kiváltó oka a népegészségügyi termékadó (neta) januártól történt emelése és kiterjesztése a pálinkákra és a keserű likőrökre, ami különösen fájó a Zwacknak, mivel legismertebb termékét, az Unicumot is érinti. Ezért a kereskedők decemberben három-négy havi mennyiséget rendeltek az érintett italokból. Profitolvasztó hír az is, hogy

az idén április végére csúszik a húsvét, vagyis forgalomnövelő hatása már nem érvényesül a mostani negyedévben. Tehát az év eleji sokkoló áremelés miatt az amúgy is rendre mínuszos negyedév még gyengébb lehet.

Zwack Gyár. foto: Kallus György
Fotó: AFP

A befektetőket leginkább a neta változásával kapcsolatos hatástanulmány érdekelte. Ennek alapján a korábban is megsarcolt termékek polci ára 6-7 százalékkal növekedhet, a most adókötelessé váló italok a prémiumkategóriában 20 százalékkal, a minőségi szegmensben 25 százalékkal drágulhatnak. Miután a cég az utóbbi szegmensekben rendelkezik igen népszerű termékekkel, a forgalom visszaesése törvényszerűnek tűnik. A menedzsment is hasonlóan gondolkodik, várakozásuk szerint a nettó árbevétel 10 százalékkal eshet vissza.

Tovább nehezíti a helyzetet a költségek, elsősorban a csomagoló­anyagok árának növekedése – közölte Wolf Martin. Ezt alacsonyabb intenzitású marketingtevékenységgel igyekeznek ellensúlyozni.

A menedzsment az áprilissal induló

üzleti évben profitsoron legalább 40 százalékos visszaesésre számít az ideihez képest. Ez a KBC előzetes számításai szerint csupán 700–800 forint egy részvényre jutó nyereséget (EPS) jelentene, miközben a 12 havi gördülő EPS a korábbi 1200 forint körüli szintről 1500 forintra duzzadt a most zárt negyedévben.

A 700-as prognózis ijesztően alacsony az ezerforintos osztalékot vizionáló befektetők szemében, ám Wolf szerint nem kell megrémülni, mert bőven van forrás a nagyobb osztalékra, akár a jövő évben is. A társaság szinte úszik a pénzben, a negyedév végén 6 milliárd forint körül állt az eredménytartalék.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

Zwack Unicum
Kapcsolódó cikkek