Pénz- és tőkepiac

Rövid távon folytatódhat a korrekció a börzén

A középtávú emelkedő trend egyelőre töretlen, de rövid távon folytatódhat még a korrekció.

A hazai vezető indexe január végén járt legutóbb a történelmi csúcs közelében, azóta korrigál a BUX, és 41 504 pontról 39 600 pontig zuhant a kurzus. A középtávú emelkedő trend egyelőre töretlen, de rövid távon folytatódhat még a korrekció. Egy erős támasz található 38 900 forintnál, akár ezt a támaszt is visszatesztelheti az árfolyam. A támaszok környékén érdemes a fordulós jelzésekre figyelni.

Az OTP tavaly november óta széles sávban, 11 150–11 850 forint között mozog. Január közepén új történelmi csúcsot ütött az árfolyam, majd korrekció érkezett, amelynek során 11 250 forintig esett a jegyzés. Ennél a szintnél egy támaszt alakított ki az árfolyam, és az elmúlt hetekben több alkalommal is visszapattant onnan. A 11 150–11 250 forint közötti sávban jelenleg erős támaszzóna található, így számítani lehet rá, hogy innen hamarosan visszapattan az árfolyam, és elindul a sávtető felé.

Intenzív korrekcióval indult a február a Molban, de a 3150 forint megfordította az árfolyamot, amelynek sikerült visszakapaszkodnia a korábbi csúcs környékére.

Az olajpapírban tavaly június óta tart a meredeken emelkedő trend, amely a 3300 forintos ellenállás áttörésével megerősítést nyerne. Ebben az esetben pedig a 2017 novemberi csúcspont jelentené a következő ellenállást 3350 forintnál. Ennek a szintnek a leküzdésével a 2007-es történelmi maximumot vehetné célba a kurzus.

Gyengén viselkedett a Richter az elmúlt hetekben, az 5400 forintos támaszig esett az árfolyam, miközben január közepén még 6000 forint felett is járt a kurzus. Fordulós jeleket egyelőre nem mutat a grafikon, így a támasz törésére is érdemes felkészülni, ebben az esetben az 5250 forintnál található támaszt tesztelhetné vissza az árfolyam. Vételi pozíciókat egyelőre nem érdemes nyitni, de az említett támaszok környékén érdemes a fordulós jelzéseket keresni.

A Magyar Telekom már hetek óta nem tud tovább emelkedni, 473 forintnál ütközött ellenállásba az árfolyam.

Az idei évi teljesítményét vizsgálva, januárban komolyabbat emelkedett a papír, így a mostani oldalazás egyelőre nem jelenti a növekvő trend gyengülését. A legvalószínűbb forgatókönyv rövid távon, hogy tovább tud majd emelkedni az árfolyam, így egy éve nem látott maximumra kapaszkodhatna a papír. A következő erősebb ellenállás 482 forintnál található. A technikai kép akkor romlana el, ha a 463 forintnál húzódó legutóbbi lokális mélypont alá esne a kurzus.

technikai elemzés tőzsde korrekció
Kapcsolódó cikkek