Pénz- és tőkepiac

Veszteségre számítanak a fuvarcégtől

A Waberer’s a keddi piaczárás után megjelenő negyedik negyedéves eredménybeszámolójában várhatóan 3,9 millió eurós veszteséget jelent be.

Az egy évvel korábbi hatmillió eurós nettó nyereséggel szemben veszteséges lehetett a Waberer’s 2018-as negyedik negyedéve – derül ki az Erste elemzési prognózisából. A keddi piaczárás után megjelenő gyorsjelentésben várhatóan 3,9 millió eurós mínuszról számol be a szállítmányozó. Az újabb negatív eredményű időszakhoz (a társaság 2018 első felét gyakorlatilag nullszaldóval zárta, ám a július-szeptemberi időszak 2,7 millió euró mínuszt hozott) több tényező vezethetett.

A Waberer’s nemzetközi, a teljes árbevétel közel háromnegyedét hozó szegmensében a kamionok száma stagnált az előző negyedévi 4429-hez képest, ugyanakkor a járművek kihasználtsága jelentősen, 8 százalékkal csökkent a 2017 október-decemberi bázishoz képest. Az Erste számítása szerint a tehergépkocsik havi futásteljesítmény 9 ezer kilométer körül alakulhatott, miközben az év első kilenc hónapjában 10 162 kilométer volt az átlag.

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Szintén rossz hír, hogy a hazai piacon is mintegy 9 százalékkal visszaesett a megtett utak mennyisége. A szállítmányozási árakat ugyan a korábban megemelt szinten tudta tartani a Waberer’s és az üzemanyag költségeket is sikerülhetett minimálisan csökkenteni (az előző negyedéves literenként 94 eurócentről 93-ra), valamint a kamionok töltöttségi mutatója is kicsivel magasabb lehetett a korábbi három hónaphoz képest, de a túl sok negatív tényezőt a pozitívumok nem tudták ellensúlyozni – véli az Erste. Jó hír viszont, hogy a pénzügyi soron 1 millió euró eredményjavulást érhetett el a fuvarcég a forint, euróval szembeni erősödésén, ennyit nyereség keletkezhetett a 130 millió euró értékű devizafedezeti ügyletein. De ez is kevés ahhoz, hogy az adózás előtti tételsor ne mutasson negatívumot, ráadásul mivel a helyi iparűzési adót így is be kell fizetni, az még mélyebb mínuszba taszíthatja a nettó eredményt.

Az Erste azt várja, hogy a korábban bejelentett eredményjavítást célzó intézkedések az első negyedévben éreztetik a hatásukat. Pozitív lehet a Waberer's gazdálkodására a gázolaj látványos olcsóbbodása is. A várakozás szerint az új vezérigazgató további intézkedéseket is bejelent hamarosan. A január-márciusi eredményben jelentkezik az a 2,5 millió eurós szavatossági kártérítés, amiről nemrég állapodott meg a Waberer’s a felvásárolt lengyel Link céget eladó üzletemberrel. Összességében az Erste az első negyedévben számít fordulatra és azt írja, a árfolyama most lehet a mélypontja környékén.

eredmény Waberer's Holding Zrt. gyorsjelentés
Kapcsolódó cikkek