Pénz- és tőkepiac

Rövidebb korrekciók most jöhetnek a BUX-ban

A BUX index két héttel ezelőtt kapaszkodott új történelmi csúcsra, és a 42 453 pontos szint elérését követően korrekció indult. 41 267 pontig esett az árfolyam, és rövid távon akár további lejtmenet is jöhet. A BUX-ban azonban egy erős emelkedő trend látható, ezért inkább csak rövidebb korrekciókra lehet számítani. A 42 453 forintos történelmi csúcs felett nem látható erős ellenállás, így a korrekció végével bőven lenne tere az emelkedésnek.

Március második felében intenzív emelkedés indult az OTP-ben, a 11 970 forintos januári történelmi csúcs áttörésével kezdődött a rali, és rövid idő leforgása alatt 13 120 forintig emelkedett a kurzus. Itt azonban csak egy felszúrás volt, és az emelkedéshez hasonló intenzitással indult el lefelé az árfolyam. A múlt hét során 12 450 forintig esett a kurzus, akár a 11 970 forintos szintet is visszatesztelheti rövid távon. A technikai kép alapján azonban erős az OTP, ezért a korrekciókat főként vételekre érdemes használni.

Az esésé volt a főszerep az elmúlt másfél hét során a Molban, az árfolyam a 3380 forintos lokális maximumról fordult le, és megközelítette a 3250 forintnál húzódó támaszt. A tavaly júliusban indult emelkedő trend továbbra is érvényben van, de az emelkedések egyre kevésbé intenzívek, az elmúlt hetekben látott mozgás alapján már inkább oldalazásról beszélhetünk. Egy erősebb támasz látható még 3150 forintnál, akár idáig is visszaeshet a papír. Az emelkedő trend pedig egy újabb csúcspont esetén nyerne megerősítést, de rövid távon ennek a forgatókönyvnek kicsi a valószínűsége.

A többi blue chippel ellentétben a Richter hónapok óta tartó csökkenő trendben mozog. Rövid távon azonban pozitív jelzések fedezhetők fel a grafikonon, mert a gyógyszerpapír jól teljesített a múlt héten, míg a többi blue chip jellemzően esett. A Richternek sikerült áttörnie az 5370 forintnál húzódó ellenállást, így újabb tere nyílt az emelkedésnek, a következő ellenállás 5640 forintnál húzódik. Régóta nem volt már a mostanihoz hasonló pozitív technikai kép a Richterben.

Gyengén zárta a múlt hetet a Magyar Telekom. Az árfolyam január vége óta sávozik 462–473 forint között, a sáv felső széléről pattant le a kurzus a múlt hét során, és a 462 forintnál található támaszig esett. Egyre erőteljesebb az eladói nyomás a papírban, ha ezúttal elesne a sáv alsó széle, akkor a 435 forintos támaszig nyílna tere a további esésnek. Ezért a 462 forintos szint a vízválasztó rövid távon, a technikai kép alapján nagy a valószínűsége a szint törésének.

technikai elemzés
Ezek is érdekelhetik