Pénz- és tőkepiac

Kockázatok a kínai kötvénypiacon

A kereskedelmi tárgyalások látványos megakadása bizonytalanságot okozott.

Donald Trump elnök vámemeléssel fenyegető üzenetei – és ennek nyomán az amerikai–kínai kereskedelmi tárgyalások negatív fordulata – akkor sújtottak le, amikor az emelkedő kínai állampapírhozamok egyre jobb vételi alkalmat kínáltak a befektetőknek. A tárgyalások látványos megakadása bizonytalanságot okozott, és a biztonsági megfontolások is a kínai állampapírok felé irányították a feltörekvő piaci befektetők figyelmét, és ennek megfelelően a kínai onshore állampapírok hozama is visszaesett az április végi csúcsokról.

Több tényező is alátámasztja a kínai állampapírok vételét. Egyrészt Kínának a fiskális és a monetáris politika eszközeit felhasználva sok tennivalója van még, ha stabilizálni akarja gazdaságát, ezért a kínai államadósságot megtestesítő eszközök valószínűleg még sokáig támogatást élveznek. Másrészt az, hogy a kínai kötvénypiac megnyílt a külföldi befektetők előtt, megélénkítette a keresletet, és számos befektetési alap növelte már a kínai állampapírok arányát a portfóliójában.

A kínai vállalati kötvények jóval kockázatosabb területnek számítanak, az elmúlt napok eladási hulláma pedig csak felerősítette azt az átrendeződést, amelyben sok gyengébb vállalat fizetési problémákkal szembesül. Ugyanakkor ez vételi alkalmakat is teremt a nagyobb kockázatot vállalni képes befektetők számára. Az amerikai dollárban denominált kínai vállalati kötvények esetében a jüanárfolyamnak való kitettség elkerülhető, és a dollárban kibocsátott kötvények között találhatjuk a nagy e-kereskedelmi neveket (sok külföldi befektetőnek ez a szektor a kedvence Kínában). A JD.com 2021. áprilisi lejáratú kötvénye 3,2 százalékos hozamot ígér, de aki hosszabb lejáratot vállal, annak ugyanennek a kibocsátónak a 2026-os lejáratú kötvénye 4,2 százalékos hozammal kecsegtet, míg az Alibaba 2027-es lejáratú kötvénye például 3,6 százalékot hozhat. A kereskedelmi tárgyalások kimenetelétől lényegesen nagyobb mértékben függ az autógyártás, a félvezetőgyártás vagy a szállítás – ezekkel a szektorokkal különösen óvatosnak kell lenni a jelenlegi bizonytalanságban.

 

kötvénypiac hozamok kínai kötvénypiac
Kapcsolódó cikkek