Pénz- és tőkepiac

Nem kielégítő Magyarország GDP-arányos vállalatikötvény-állománya

A kötvényállomány Csehországban és Lengyelországban is meghaladja a GDP 5 százalékát, míg Magyarországon mindössze 1,6 százalék – derült ki a Magyar Nemzeti Bank strukturált finanszírozásért felelős igazgatójának előadásából.

„A válság előtti évhez képest mind a fejlett, mind pedig a feltörtkevő országokban is jelentősen növekedett a vállalatok kötvényállománya, amely összesen megahaladta a 14 ezer milliárd dollárt” – mondta Nagy Viktória, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) strukturált finanszírozásért felelős igazgatója a Világgazdaság „Új távlatok – a szükséges források megteremtése” című konferenciáján. Elmondta, a válság előtt évente 260 milliárd dollár, a válság után mintegy 800 milliárd dollár körül alakult a vállalatok éves nettó kötvénykibocsátása.

A vállalatikötvény-piac mérete legjelentősebben a feltörekvő országokban, azon belül is Kínában emelkedett. Az európai országokkal kapcsolatban Nagy Viktória kifejtette, hogy amíg egyes fejlett uniós országokban a GDP-arányos vállalatikötvény-állomány a 20 százalékot is meghaladja, a kelet-közép-európai országokban csupán 10 százalék alatt van.

Magyarországon 2018-ban mindösszesen a 1,6 százalékát tette ki a vállalatikötvény- állomány, amely messze elmaradt a szomszédos országok arányához képest

– tette hozzá. Nagy Viktória kitért rá, hogy a pénzügyi és gazdasági válságot követően hazánkban a vállalati hitelállomány nemzetközi összehasonlításban is jelentős mértékű csökkenésen esett át, illetve jelenleg a vállalatok túlzott mértékben támaszkodnak a bankhitelekre, a kötvénykibocsátásból történő finanszírozás pedig csekély mértékű.

Nagy Viktória, a Magyar Nemzeti Bank strukturált finanszírozásért felelős igazgatója
Fotó: Kallus György

Az igazgató az MNB Növekedési Kötvényprogramjáról elmondta, a konstrukció a bankhitelekkel szemben versenyt támaszt, így egészségesebb forrásbevonási szerkezetet hoz létre, illetve gyors és hatékony beavatkozási lehetőséget biztosít a jegybank számára.

A kötvényvásárlási programba 2019 májusa óta lehet regisztrálni az MNB honlapján, a befektetési szolgáltatóval való kapcsolatfelvétel és egyeztetés után kezdődhet el a hitelminősítési folyamat, amely nagyjából 2 hónapot vesz igénybe.

Ha a eléri a megfelelő, legalább B+ minősítést, akkor ezt követően további külső tanácsadók bevonásával el kell kezdeni a kibocsátáshoz szükséges számviteli, jogi és dokumentációs előkészületeket. A sikeres kibocsátást követően pedig, a kibocsátónak 180 napon belül a papírt be kell vezetnie a BÉT valamelyik kereskedési helyszínére.

A Növekedési Kötvényprogram eddigi eredményeiről a strukturált finanszírozásért felelős igazgatója elmondta, hogy több mint 100 vállalat vesz részt a programban.

A regisztrált vállalatok összesített mérlegfőösszege meghaladja a GDP 10 százalékát, a vállalatok közül 15 cég esetében már elindult a hitelminősítés folyamata. Ennek eredménye augusztus elejére várható. A kötvénykibocsátást tervező vállalatok elkezdték a potenciális piaci befektetőkkel a tárgyalásokat.

kötvényállomány VG-konferencia MNB Növekedési Kötvényprogram
Kapcsolódó cikkek