Pénz- és tőkepiac

Új csúcsra ugrott májusig a személyi kölcsönök állománya

Az egy évvel korábbinál 23,5 százalékkal több, összesen 696 milliárd forintnyi fogyasztási- és lakáshitel-szerződést kötöttek az év első öt hónapjában a háztartások. A személyi kölcsönöket változatlanul nagyon keresik a lakossági ügyfelek.

Májusban is igen aktívnak mutatkoztak a hitelpiacon a háztartások, az első öt hónapban is jelentős volt a bővülés az új kihelyezéseknél az egy évvel korábbihoz képest. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 2019 első öt hónapjában 696,4 milliárd forintnyi új fogyasztási- és lakáshitel-szerződést kötöttek – a folyószámlahiteleket nem számítva – a lakossági ügyfelek, ez 23,5 százalékos bővülés az egy évvel korábbi mennyiséghez képest.

Fotó: Mohai Balázs / MTI

Az új kihelyezéseken belül – hasonlóan a korábbi hónapokhoz – a fogyasztási hiteleknél volt a jelentősebb a növekedés: ezekből öt hónap alatt 324,5 milliárd forintnyit vettek fel a lakossági ügyfelek, 30,1 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Ezzel együtt a lakáshiteleknél sem rosszak a számok:

371,9 milliárd forintnyi új szerződést regisztrált a január eleje és május vége közötti időszakra az MNB, ami 18,3 százalékos növekedésnek felel meg.

A fogyasztási hiteleken belül változatlanul a személyi kölcsönöké a meghatározó szerep:

ezekből május végéig több mint 230 milliárd forintnyit folyósítottak a pénzügyi szolgáltatók, ez 33,6 százalékos emelkedés az egy évvel korábbi értékhez viszonyítva. A piaci tortából jóval kisebb szeletet kihasító áruvásárlási és egyéb hiteleknél még ennél is látványosabb volt a bővülés: a 41,7 milliárdos új állomány csaknem 63 százalékos emelkedést takar.

 

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatják

Magyar Nemzeti Bank személyi kölcsönök MNB
Kapcsolódó cikkek