Pénz- és tőkepiac

Évi 25 millió eurót hozhat a Terrosa

A piacra frissen bevezetett Terrosa forgalma 2023-ban érhet a csúcsra, a Richter abban az évben 25 millió euró bevételt céloz meg.

A Richter várakozása szerint 2023 lehet a csúcs év a Terrosa készítmény értékesítésében – mondta a Világgazdaságnak Beke Zsuzsa, a társaság PR- és kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója. A napokban bevezetett, a csontritkulás (oszteoporózis) kezelésére használt Terrosa éves értékesítése 25 millió eurós lehet 2023-ban, ez az összeg a Richter tavalyi árbevételének kevesebb mint 2 százaléka. A készítmény nem preventív szer, csak azoknak írják fel, akiknek már volt csonttörésük, a bevezetése Magyarországon is elkezdődött, a támogatás lehetséges mértékéről egyelőre nincs hír. Az úgynevezett bioszimiláris teriparatide-et a Richter nyolc évig fejlesztette a német Helm BioTeckel közösen. Beke Zsuzsa tájékoztatása szerint mostanáig 40 millió euró a fejlesztési költség.

Érdemi árfolyam-reakció nem követte tegnap a bejelentést, a Terrosa bevezetésének híre meglepetést sem okozott, tekintve, hogy a magyar gyártó már korábban beszámolt a forgalmazás ütemezéséről. A szükséges engedély már 2017-ben megérkezett a Richterhez, csak meg kellett várni az Eli Lilly referenciakészítménye, a Forsteo szabadalmi védettségének idén augusztusban esedékes lejártát.

Tegnap a magyar gyengélkedett, és vele együtt a Richter-papírok is: a pluszos nyitást fél­százalékos esés követte. Az elemzők pozitívan fogadták a hírt, a KBC Equitas várakozása szerint már a jövő évtől 10-20 millió euró lehet a Terrosa hozzájárulása a Richter éves forgalmához. A bevezetéssel kapcsolatban az Erste az emelte ki, hogy „kezd beérni a Richter azon stratégiája, hogy saját fejlesztésű, biológiailag ekvivalens generikus gyógyszerekkel jelenjen meg a piacon, az új gyógyszertől két-három év távlatában mintegy 30 millió

euró bevétel várható”.

Magyarországon 600 ezer nő és 300 ezer férfi szenved a csontritkulás enyhébb vagy súlyosabb változatától, a nőket a menopauza után, a férfiakat 55 éves kor után veszélyezteti a betegség. Az oszteoporózis kezelésére több megoldás kínálkozik, a Forsteo, illetve a Richter készítménye egy természetes hormont helyettesítve serkenti a csontképzést. Az érvényben lévő licencmegállapodások alapján a teriparatide-et nemcsak a Richter értékesíti majd Európában, hanem a Stada is, Movymia márkanévvel.

A GlobalData összesítése szerint az oszteoporózis piaca 2027-re 11,2 milliárd dollárra nő, idén pedig megközelíti a 8 milliárd dollárt. Az originális Forsteóból az első fél évben 674 millió dollár értékben fogyott, ebből 299 millió dollár volt az amerikai értékesítés. A hathavi forgalmi adatok 10 százalékos visszaesést mutatnak 2018 első feléhez képest. Az Eli Lilly a rivális szerek megjelenése miatt árcsökkentésre kényszerült: hazai piacán az Amgen nehezíti a helyzetét, amelynek Evenity nevű készítménye áprilisban kapott zöld utat Amerikában. Ugyanakkor az Amgen egyelőre nem veszélyezteti a Richter–Stada páros európai piacait, mivel az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) júliusban elutasította az Evenity forgalomba hozatali engedélykérelmét. Bár az oszteoporózis piacán a Richter lépéséig nem volt bioszimiláris termék, a kilátások ígéretesek, a GlobalData várakozása szerint 2027-re az ilyen típusú készítmények részesedése 33 százalékra nőhet.

Eladott a BlackRock

Nincs már az intézményi befektetők kezében 5 százalékot meghaladó Richter-részesedés. A BlackRock arról tájékoztatta a magyar gyógyszergyártót, hogy teljes befolyása a Richterben 5 százalék alá csökkent. Július elején a világ legnagyobb vagyonkezelője még csak azt közölte, hogy a Richter-részvényekhez kapcsolódó szavazati joga csökkent 5 százalék alá. Idén a Richter-papírok árfolyama több mint 10 százalékkal esett. | VG

 

Ezek is érdekelhetik