Pénz- és tőkepiac

Negyedével apadhatott a Richter profitja

Hiába a két csúcskészítménynek köszönhetően növekvő árbevétel, nagyot zuhanhatott a hazai gyógyszergyártó nyeresége a második negyedévben.

Jövő kedden teszi közzé második negyedévről szóló gyorsjelentését a Richter Gedeon. Az Erste várakozásai szerint 117,6 milliárd forint árbevétel mellett 17,6 milliárd forintos profitot érhetett el a társaság. A gyógyszergyártó árbevétele éves alapon 6,5 százalékkal növekedhetett.

A magasabb forgalmat főként a vállalat két csúcskészítményének, a cariprazine-nak és az Esmyának köszönheti a gyártó a szakértők szerint. Az Egyesült Államokban Vraylar néven törzskönyvezett, cariprazine-hatóanyagú antipszichotikum növekvő értékesítéséből következő royalty­emelkedés hatásaként az amerikai értékesítés dollárban mérve 30 százalékkal nőhetett a tavalyi évhez képest. Az Esmya visszatérése következtében az európai értékesítések 7,8 százalékkal haladhatták meg a tavalyit, és 147,8 millió eurót érhettek el.

Pozitívan hatott az eredményre – az Erste várakozásai szerint – a növekvő royalty és az a várható 10 millió dolláros mérföldkőbevétel, amelyet az amerikai forgalmazó, az Allegran fizet a magyar vállalatnak az új indikáció után, azt követően, hogy az amerikai gyógyszerhivatal májusban kiterjesztette a cariprazine-hatóanyagú Vraylar alkalmazhatóságát a bipoláris depresszió tüneteinek kezelésére.

A Richter az elmúlt hónapokban több kontinensen is kiterjesztette a cariprazine forgalmazását. Májusban az ausztráliai és új-zélandi kizárólagos értékesítésre, júniusban a latin-amerikai, júliusban pedig az észak-afrikai és közel-keleti térség országaiban történő forgalmazására kötött szerződést. A gyógyszer forgalmazhatóságáig viszont ezekben a térségekben még évek telhetnek el, ezért az utóbbi időszak piaci térnyerése középtávon erősítheti a hazai gyártót.

Továbbra is kedvezőtlenül érinthette viszont a cég eredményét a szerializáció. Egy uniós jogszabály szerint februártól a vényköteles gyógyszerek dobozát egyedi azonosítóval kell ellátni, ez júniusig legalább hétmilliárd forint kiadást okozott a cégnek. Nagy András, az Erste elemzője szerint ez a Richternél a második negyedévben még biztosan extra költségként jelentkezik. A fentiek együttes hatásaként az Erste az üzemi nyereség

3 százalékos csökkenésével számol a tavalyi szinthez képest. Erős külpiaci jelenléte miatt a Richter számára kiemelten fontos a devizaárfolyamok alakulása. A forint a dollárral és a rubellel szemben is gyengült az utóbbi időszakban, ez pedig növelte az értékét. „Úgy tűnik, a gyengébb forint a Richter működésének előnyére vált a második negyedévben, ez pedig a vállalat fedezeti szintjeit is javíthatta” – mondta lapunknak Vágó Attila, a Concorde vezető elemzője.

Bár az árfolyammozgás következtében az idei negyedévet is pénzügyi nyereséggel zárhatta a gyógyszergyártó, ám ennek mértéke lényegesen kisebb, mint a tavalyi második negyedév kiugró pénzügyi nyeresége volt. Az Erste előrejelzése szerint az adózott eredmény összességében 27,5 százalékkal, 17,6 milliárd forintra eshetett vissza.

„Azért is fájó a Richter gyengélkedése, mert az egyik régiós versenytárs, a szlovén Krka kifejezetten jól teljesít azokban a régiókban, ahol a hazai gyógyszergyártónak nem igazán fut a szekere. A szlovén vállalat második negyedéves előzetes számai is kedvezőbben alakultak a várakozásoknál, ezért még nagyobb jelentőségű lehet, hogy a Richter tudott-e javítani pozícióin az elmúlt hónapok során” – hangsúlyozta Kósa Endre, az Amundi Alapkezelő elemzője, aki eredményvárakozását nem osztotta meg lapunkkal.

negyedéves jelentés cariprazine szerializáció Vraylar Richter
Ezek is érdekelhetik