Pénz- és tőkepiac

Sokat invesztálnak a korszerűsítésbe az építőipari cégek

Rekordsebességgel növekszik az építőipar, ennek köszönhetően a szektorban érdekelt vállalkozások jelentős korszerűsítést hajtottak végre. Az építőgépek finanszírozására a lízingcégek 14,35 milliárd forintot helyeztek ki az első félévben, ami 29 százalékos emelkedésnek felel meg – közölte a Magyar Lízingszövetség.

Kiemelkedő szerep jut a magyar gazdaságon belül az építőiparnak, a növekedést pedig az új gépek finanszírozásával a lízingcégek is segítik – közölte a Magyar Lízingszövetség. Az építőipari termelés az első félév során – éves összevetésben – 35 százalékkal növekedett, a 2015-ös szintet pedig több mint 56 százalékkal haladta meg. Ráadásul az első negyedévben az építőipar a termelési oldalon 1,2 százalékponttal járult hozzá az 5,3 százalékos GDP-bővüléshez.

Az építőipari termelés növekedésével párhuzamosan megindult egy korszerűsítési hullám az ágazatban, az építőgépeknél ugyanis megugrott a finanszírozott összeg

– mondta Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára. A múlt évben a Magyar Lízingszövetség tagvállalatai 26 milliárd forintot helyeztek ki építőgépek finanszírozására, ami 46 százalékos növekedésnek felelt meg. A kiemelkedő tempó az idén is megmaradt: az érintett lízingtársaságok az első félévben 14,35 milliárd forint értékben finanszíroztak építőgépeket, ez pedig 29 százalékos emelkedést jelentett éves összevetésben.

Fotó: MTI

A Magyar Lízingszövetség közleményében kitért rá, hogy a rugalmas és költséghatékony finanszírozás iránt egyre nyitottabbak a magyarországi vállalkozások, köztük a kis- és középvállalkozások. Ezt mutatja, hogy a teljes lízingpiacon az első félévben a finanszírozott összeg 375 milliárd forintot tett ki, ami 14 százalékos emelkedésnek felel meg. Ráadásul arányaiban a legmagasabb növekedés éppen a gépeknél (mezőgazdasági-, építőipari-, illetve egyéb gépek, termelő-berendezések) területén volt tapasztalható.

beruházás korszerüsítés építőipar
Kapcsolódó cikkek