Pénz- és tőkepiac

Tartós vihar vagy átfutó zivatarok várhatók?

A történelem egyik leghosszabb amerikai részvénypiaci ralija kifulladni látszik, a központi kérdés most az, hogy ez már a nagy korrekció vagy csak az előszele.

Augusztusban az időjárás-je­lentésre hasonlítanak a részvény- és kötvénypiacokról szóló beszámolók, a pozitív és negatív napok sokszor átmenet nélkül váltják egymást, a megnövekedett félelmet nemcsak a volatilitást mérő VIX index mutatja – amely tegnapelőtt 27 százalékkal emelkedett egyetlen nap alatt –, hanem a nyersanyagárak is vad táncba kezdtek, az olaj napon belül 4 százalékot vesztett értékéből.

Fotó: Shutterstock

A mostani korrekció előtt az amerikai S&P 500 index erős, két hónapos ralit követően, július 26-án új történelmi csúcsot döntött. A gyors és hatékony kereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatos remények augusztusra szertefoszlottak, az amerikai jegybank kamatcsökkentése után az újabb globális monetáris lazítási hullám még távolinak látszik, így az optimizmust a recessziós és geopolitikai félelmek váltották fel, és ezt az amerikai elnökválasztási kampányt korán kezdő Donald Trump többfrontos politikai támadása is felerősítette.

A menedékkeresés több ország kötvénypiacára újabb vételi nyomást gyakorolt, így alakult ki a klasszikusan inverz hozamgörbe (a hosszabb lejáratok hozama a rövidebbek alá bukik) az Egyesült Államok és Nagy-Britannia állampapírpiacán is.

Janet Yellen, a Federal Reserve korábbi elnöke sietett megnyugtatni a közvéleményt, hogy szerinte az inverz görbe csak a múltban volt recessziós előre jelző mutató, mivel a jegybanki beavatkozások miatt ma már nem csak a piaci várakozások befolyásolják a görbe formáját, ám az algoritmikus kereskedési (AK) modellek jó része azonnali masszív eladásokba kezdett.

 

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

S&P500 korrekció
Kapcsolódó cikkek