Pénz- és tőkepiac

Szépen bővül a hazai flottapiac

Több mint 16 százalékkal bővült a flottafinanszírozási piac az első fél évben, így a tavalyi visszaesés után az idén újra növekedés következhet. A flottaterület részesedése 12 százalék környékén mozog a lízingpiacon, ezzel a harmadik legfontosabb szegmens.

Az első fél évben megközelítette a 46,6 milliárd forintot a flottafinanszírozási szerződések összege a magyarországi lízingpiacon, ami látványos, 16,5 százalékos bővülés az egy évvel korábbi mennyiséghez viszonyítva – derül ki a Magyar Lízingszövetség adataiból. Eszerint – hacsak valamilyen hirtelen érkező, drasztikus változás nem történik – idén újra növekedés jöhet a piacon a 2018-as bő 7,5 százalékos visszaesés után. Szerencsésebb esetben pedig új rekord is születhet idén a flottafinanszírozásban, hiszen a 2017-es, 86,8 milliárdos szerződési volument az idei első fél év adatai alapján egyáltalán nem tűnik lehetetlennek túlszárnyalni.

A flottaüzletág átlag feletti, idei első félévi növekedése nyomán a terület részesedése is emelkedett kissé a lízingpiaci szegmensen belül: a személyautó- és kishaszonjármű-finanszírozás és a teherautó-üzletág után a harmadik legnagyobb terület (a mezőgépekkel együtt) a maga 12 százalék körüli súlyával.

Nemcsak a finanszírozó lízingcégek, hanem a teljes magyarországi újautó-piac számára is kedvező a flottapiac növekedése. Más kérdés, hogy az előttünk álló időszak kilátásai nem egyértelműen pozitívak, miután egyre több a bizonytalanság a külső környezet várható alakulásában. Az első hét hónap értékesítési adatai mindenesetre biztatóan alakultak, annak ellenére, hogy júniusban volt egy kisebb megtorpanás. A lízingszövetség blogja által idézett adatok szerint júliusban

15 284 új személyautó került forgalomba, 27 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A teljes piacon (személyautók, kis- és nagyteherautók, buszok, motorok) az év első hét hónapjában összesen 112 ezer darab jármű kelt el, ami 10,2 százalékos növekedés. A személyautóknál 8,5 százalékos volt a héthavi bővülés, csaknem 90 ezer új autó eladásával.

A jármű-kategóriák közül a kisteherautóknál látható a legnagyobb növekedés az első hét hónapban: mintegy 15 ezer talált gazdára ezekből a járművekből, ami 21,6 százalékos emelkedés. A kisteherautók több mint 40 százaléka – emlékeztetett a szervezet – lízingfinanszírozással került az új tulajdonosokhoz.

Nagyon viszik az építőgépeket

Rekordsebességgel növekszik az építőipar, ennek köszönhetően a szektorban érdekelt vállalkozások számottevő korszerűsítést hajtottak végre. Az építőgépek finanszírozására a lízingcégek 14,35 milliárd forintot helyeztek ki az első fél évben, ez 29 százalékos emelkedés – közölte a Magyar Lízingszövetség. A jegybank NHP fix programjában elérhető lízingkonstrukciók is népszerűek az építőgépek piacán, arányuk 36 százalékos. Az építőipari termelés – emlékeztetett a szervezet – az első fél év során 35 százalékkal növekedett éves összevetésben, a 2015-ös szintet pedig több mint 56 százalékkal haladta meg. Az első negyedévben az építőipar a termelési oldalon 1,2 százalékponttal járult hozzá az 5,3 százalékos GDP-bővüléshez.

 

Ezek is érdekelhetik