Pénz- és tőkepiac

Szépen gyarapodott a szlovák gazdagok vagyona

Szlovákia leggazdagabb embere Ivan Chrenko, a HB Reavis ingatlanfejlesztő tulajdonosa, akinek a vagyona 1,39 milliárd euróra rúg – derül ki a Forbes Slovensko összeállításából.

„Chrenko annak köszönhetően ugrott az első helyre, hogy már nem szerepel a szlovák listán a pozsonyi születésű Andrej Babis, akinek a vagyona 2,7 milliárd euró. Mivel a jelenlegi cseh miniszterelnököt a Forbes globális milliárdoslistája már Csehország égisze alatt említi, ezért úgy döntöttünk, hogy kivesszük a szlovák jegyzékből” – magyarázta Juraj Porubsky, a Forbes Slovensko főszerkesztője.

Babisé a Magyarországon is tevékenykedő Agrofert mezőgazdasági és vegyipari konglomerátum.

A második helyen Jaroslav Hascák, a Penta pénzügyi befektetési csoport csúcsvezetője található 960 millió euróval, a harmadik helyet a döntően Csehországban érdekelt Tomás Chrenek, a Moravia Steel tulajdonosa szerezte meg a maga 680 millió eurójával. A Forbes szerint a három dobogós 2018 áprilisa óta összesen félmilliárd euróval növelte a vagyonát – ez alatt nem a bankszámlákon pihenő pénz értendő, hanem döntően az általuk vezetett cégek piaci értékéről van szó.

Fotó: HB Reavis

Az első tízben szerepel még Milan Filo, a rózsahegyi Mondi SCP papírgyár társtulajdonosa (670 millió euró), de fontos megjegyezni, hogy a szlovák alapítású szoftvercég, a vírusirtó ESET társaság három alapítója egyaránt 600 millió euró feletti vagyont mutathat fel. A már említett Moravia Steel társaság két résztulajdonosa 500-500 millió eurót birtokol, az egyikük, Mária Blasková az egyetlen nő a tízes listán. Az élboly további két tagja a J&T Finance Group pénzügyi csoport testvérpárja, Jozef és Patrik Tkác, 600-600 millió euróval.

A harminckét leggazdagabb szlovák állampolgár összesen 11,8 milliárd euró vagyonnal rendelkezik. A Forbes Slovensko megjegyzi, hogy a listán szereplők jellemzően 50 év körüli férfiak, akiknek az átlagos vagyona 370 millió euró környékén mozog, és folyamatosan nő.

gazdagok Szlovákia Forbes
Kapcsolódó cikkek