Pénz- és tőkepiac

Csökkenő marzsokat várnak a Richtertől

A Világgazdaság elemzői konszenzusa szerint a harmadik negyedévben a Richter üzemi eredménye 14 százalékkal nőhetett éves alapon. A Vraylarból 70 százalékkal fogyott több a harmadik negyedévben, mint 2018 azonos időszakában.

Érdemi forgalomnövekedés mellett a Richter eredményességi mutatóinak további csökkenésére számítanak a szakértők – derül ki a Világgazdaság által készített konszenzusból. Az öt elemző prognózisa szerint a magyar gyógyszergyártó konszolidált bevétele megközelíthette a harmadik negyedévben a 120 milliárd forintot, vagyis több mint 20 százalékkal múlhatta felül a tavalyi bázisidőszakét. Ekkora emelkedés azonban csalóka képet sugallhat, hiszen a bázisidőszakban több milliárd forintnak megfelelő lejbevétel esett ki a Richter román gyógyszer-nagykereskedelmi érdekeltségének forgalmából az időszakos felfüggesztéssel.

A péntekre virradóan közzéteendő Richter-eredménnyel kapcsolatban tegnap tisztult a kép, mi­után a gyógyszergyártó skizofréniakezelésre szolgáló készítményét az Egyesült Államokban értékesítő ír–amerikai Allergan cég publikálta harmadik negyedéves eredményszámait. A cariprazine hatóanyagú Vraylar pirulákból 70 százalékkal fogyott több a harmadik negyedévben, mint 2018 azonos időszakában. A Richter szempontjából a 234,6 millió dolláros tengerentúli forgalom azt jelenti, hogy az összegből 42-43 millió dollár a magyar céget illeti meg, ráadásul a 12,5 milliárd forintnak megfelelő summa profitként értelmezhető. A Vraylar royaltysúlya az időszakra várt nettó Richter-profiton belül jelentős, mintegy 65 százalék lehetett.

Az elemzők azt várják, hogy a bruttó profit már csak szerényebb mértékben emelkedhetett, ezáltal a bruttó fedezeti marzs 56,7 százalékra mérséklődött az időszakban, ez a hányad összhangban van a Richter-menedzsment előrejelzésével. A várakozások szerint tovább morzsolódott az üzemieredmény-hányad is: a tavalyi harmadik negyedéves, majd 16 százalékról kicsivel 15 százalék fölött volt. A július–szeptemberi hónapokban a Richter szemszögéből fontos devizák – euró, dollár és a rubel – egységesen erősödtek a forinttal szemben, ennek következtében a vállalat pénzügyi eredménye segítségével a nettó profit magasabb lehetett az üzemi eredménynél.

Az öt elemző prognózisában mégis különösen nagy eltérés van a nettóeredmény-várakozásban, a legoptimistább vélemény szerint 26,1 milliárd forintot is elérhetett a Richter, a legpesszimistább csupán 9 milliárdos profitot vár. A nettó profitra vonatkozó prognózisok átlaga 19,3 milliárd forint, amely 119 százalékos növekedést jelez előre.

Ezek is érdekelhetik