Pénz- és tőkepiac

Késhet a Dropbox-sikersztori

A felhőalapú szolgáltatásokkal foglalkozó cégek trendik voltak az elmúlt években a befektetők körében.

A felhőalapú szolgáltatásokkal foglalkozó cégek trendik voltak az elmúlt években a befektetők körében, a Dropbox eddigi szereplése azonban nem sikersztori: a hétfői kereskedésben 16 dollárnál érintette új mindenkori alját az árfolyam, csaknem 25 százalékkal lejjebb kerülve a nyilvános kibocsátáskori 21 dolláros árhoz képest. Ez a teljesítmény nem túl szívderítő egy újra magára találó bikapiacon. De érdemes-e vajon ezeken a szinteken vételi pozíciókon gondolkodni a részvények kapcsán?

Sok Dropboxhoz hasonló, frissen bevezetett, de gyengén teljesítő papír esetében gyakori, hogy túl nagy várakozásokat támaszt a piac, a cég pedig nem tudja a várt eredményeket produkálni. Ebben az esetben azonban nem ez a helyzet, hiszen ha a bevezetés óta nézzük a Dropbox negyedéves számait, százalékosan rendszeresen két számjegyű mértékben teljesíti felül a piaci konszenzust a vállalat. Még azt sem mondhatjuk, hogy a menedzsment túl óvatos az előzetes közzétételekor, hiszen az elmúlt egy évben folyamatosan emeli a célszámait. Igaz ez a 2019-es és a 2020-as teljes éves eredménnyel kapcsolatos várakozásokra is.

Ami a bevezetés óta nem tetszett a piacnak, az a bevételi számok csökkenőbe forduló trendje. 2019 második negyedévéig nyolc egymást követő alkalommal számolt be csökkenő értékekről és lassuló növekedésről ezen a soron a vállalat. Bár a negatív széria megszakadt, érdemben nem tudott újra a növekedés útjára lépni. Ezenkívül két vezetőségi tag is elhagyta a cég kötelékét a közelmúltban, amire szintén negatív volt a piac reakciója.

A jelenlegi, kibocsátási ár alatti árfolyamon azonban már érdemes ránézni a Dropbox értékeltségére. Az előremutató P/E-ráta 30-as értéken továbbra sem feltétlen diszkontárazás, ahogy a 4-es P/S-ráta sem. Vonzóbbá tenné az árazást, ha a Dropbox valóban tartósan a növekedés útjára tudna lépni, és a marzsait is kordában tudná tartani (ez korábban szintén okozott gondot a vállalatnak). 2020 elején mindenképpen érdemes figyelemmel követni, hogy milyen eredményekről számol be a cég: a fent vázolt pozitív forgatókönyv esetén jókora tere lenne az árfolyamnak a mindenkori alj közeléből feljönni.

 

dropbox
Kapcsolódó cikkek