Pénz- és tőkepiac

Remek hozamot ígér a BL-szereplés

Az Ajax részvényei elemzők szerint mintegy 15-20 százalékos felértékelődési potenciált rejtenek a piaci árhoz képest.

Talán kevesen tudják a foci és a befektetések világában, hogy több euró­pai sztárcsapat mellett az Ajax Amsterdam részvényei is be vannak vezetve a szabályozott piacra, mégpedig a holland tőzsdére. Akik befektettek, egyáltalán nem jártak rosszul, hiszen év eleje óta több mint 41 százalékos hozamot értek el, jóval túlszárnyalva a holland tőzsdeindex idei teljesítményét.

A futballcsapatok üzleti modellje viszonylag könnyen átlátható. A bevételi oldal lényegében három fő pillérből áll: a nemzetközi kupaszereplések után járó pénzdíj, a hazai pályán játszott meccsek által generált jegybevételek, valamint a reklámfelületek, televíziós jogdíjak tételei. Egy európai kupasorozatban szereplő csapat esetében nemcsak presztízs-, hanem nagy pénzügyi jelentősége is van annak, hogy az együttes a Bajnokok Ligájában (BL) vagy a második számú sorozatnak tekinthető Európa Ligában (EL) szerepel.

Fotó: AFP

A BL-ben ugyanis a legjobb 16 csapat közé jutás bónusza 9,5 millió euró, szemben az EL végső győzelméért járó, mindössze 8 millió euró­val. Az is egyértelmű, hogy minél több és minél rangosabb meccset játszik egy klub egy idényben, annál nagyobb jegyárbevételre tud szert tenni, és a következő idényben már magasabb áron tudja értékesíteni a televíziós jogait. A költségoldal legnagyobb tényezője a játékosok fizetése, hiszen a magasan jegyzett focistákat meg kell fizetnie a klubnak, máskülönben a rivális egyesületek lecsapnak rájuk.

Az Ajax részvényei elemzők szerint mintegy 15-20 százalékos felértékelődési potenciált rejtenek a piaci árhoz képest. A folyamatosan emelkedő jogdíjaknak és jegybevételeknek köszönhetően erős készpénzpozícióval rendelkezik a vállalat, emellett az egy-egy fiatal játékos eladásából befolyó összeg is tovább erősíti a klub mérlegét.

Példaként említeném Frankie de Jong esetét: a saját nevelésű fiatal idén júliusban az FC Barcelona csapatához csatlakozott mintegy 75 millió euróért.

Az Ajax pedig szívesen épít be fiatal, sikerre éhes játékosokat az első csapatába, minden bizonnyal láthatunk még a jövőben hasonló játékoseladásokat.

Foci BL AJAX
Kapcsolódó cikkek