Pénz- és tőkepiac

Jelent a Google és a Twitter, indul az elnökválasztási kampány

A héten fontos európai és amerikai makroadatok mellett az amerikai elnökválasztási kampány is elindul lassan. A gigacégek gyorsjelentései lehet, hogy elsikkadnak most.

A z európai fellendülés az OTP szakértői szerint még vá­-rat­hat magára. Elemzői kom-men­tjükben megállapítják, hogy a negyedik negyedévben a vártnál is gyengébben teljesített az euróövezet, mivel a harmadik negyedévhez képest csak 0,1 százalékos volt a növekedés, noha a harmadik negyedéves adatot 0,2 százalékról 0,3 százalékra módosították. Az OTP elemzői a vártnál rosszabb GDP-adatból arra következtetnek, hogy az övezet még nincs túl a növekedés lassulásán. A növekedés szerkezetét tekintve 2017 óta azt látjuk, hogy a fogyasztás dinamikája viszonylag stabil maradt, de

– a feldolgozóipari miatt – a nettó csökkenése a növekedés lassulását okozta.

A jövő héten érkező euróövezeti kiskereskedelmi adatok és több német konjunktúraadat együttesen pontosabb képet adhatnak arról, hogy rövid távon hogyan alakulhatnak a növekedési kilátások. Módos Dániel, az OTP elemzője megállapítja, hogy bár a Brexit-megállapodás és a kereskedelmi háború részleges lezárása pozitív fejlemény volt az év végén, azonban a koronavírus, valamint Trump elnök vámokkal kapcsolatos fenyegetése a davosi Világgazdasági Fórumon a legrosszabbkor érkezett. Az elemzői várakozások szerint a 2019-es 1,1 százalékról 2020-ra 1 százalékra lassulhat a üteme. Azonban ha a kiskereskedelmi forgalom lassulásnak indult az euróövezetben, vagy Trump elnök beváltja a vámok kivetésével kapcsolatos fenyegetését, akkor a növekedési kockázatok inkább lefelé mutatnak.

A várakozások szerint 165 ezerrel bővülhet az amerikai nem mezőgazdasági álláshelyek száma, ami nagyjából egyensúlyinak tekinthető Módos szerint. Bár 2019-ben átlagosan 175 ezer fővel bővült a foglalkoztatottság, lassulása konzisztens a gazdasági növekedés lassulásával. A piaci várakozások szerint a munkanélküliségi ráta továbbra is 3,5 százalékon marad, az átlagkeresetek pedig 3 százalékkal növekedhettek januárban éves alapon. Előretekintve 2020-ban fontos kérdés, hogy a havi bővülés üteme megáll-e a 140-150 ezer fős szinten, vagy esetleg ennél is alacsonyabb lesz. Az utóbbi esetben az OTP heti kitekintője szerint a Fed a vártnál is tovább tarthatja fenn a mostani kamatszinteket, de akár újabb kamatcsökkentés is elképzelhető. Az elemzői várakozásokban 2020-ban a 2019-es 2,2 százalékról 1,8 százalékra lassulhat a növekedés üteme.

Az ISM szolgáltató szektori be­szerzésimenedzser-indexek javultak

2019 végéhez közeledve, ráadásul a rosszul teljesítő feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index is növekedett (bár még az aktivitás csökkenését előrevetítő 50 pont alatt van), ami mind a foglalkoztatottság bővülése, mind pedig a gazdasági növekedés szempontjából kedvező. Azonban fontos kérdés, hogy a Kínából indult koronavírus milyen hatással lehet – közvetve – az amerikai gazdaság teljesítményére. Bár a feltételezés az, hogy a vírus hatása csak átmeneti lesz, azért érkeznek hírek arról, hogy a járvány negatív hatással lehet a nemzetközi ellátási láncokon keresztül más gazdaságokra is.

A republikánusok a múlt hét végén nem szavazták meg további tanúk meghallgatását, így valószínűleg szerdán lezárul a Donald Trump amerikai elnök ellen folyó vádemelési eljárás. Így ez a folyamat nem befolyásolja már a lendületet vevő amerikai elnökválasztási kampányt. Mostantól hetente, sőt egy héten akár több helyütt is tartanak előválasztásokat és jelölőgyűléseket, az első hangsúlyosabb előválasztási napra azonban március 3-ig kell várni.

Az amerikai gyorsjelentési szezonban a héten a média és szórakoztatóipar óriásai viszik majd a prímet. Holnap a Disney bevételeire csodálkozhatnak rá, akik nem figyeltek fel korábban a streamingplatform, a Disney+ indítására és az új Star Wars-témapark sikerére. Csütörtökön a T-Mobile US gyorsjelentése kapcsán inkább az 5G-terjeszkedés kommentárja és a lehetséges Sprint-fúzió állhat a befektetői figyelem középpontjában. Ezen a napon a Twitter, a The New York Times, az Activision Blizzard, a Baidu.com is közzéteszi múlt negyedéves adatait.

Két autógyártó is beszélhet a koronavírusnak az iparágban tapasztalható hatásáról, a General Motors szerdán New Yorkban tart befektetői konferenciát, a Ford pedig holnap nyilatkozik negyedik negyedéves számairól és az idei kilátásokról. Szerdán a GM-hez csatlakozik a gyógyszerszektorból a Merck is, itt az áttörést jelentő immunterápiás szer, a Keytruda lesz a fókuszban. A hatóanyagot főként előrehaladott stádiumban lévő, áttétes vagy más kezelésekre nem reagáló daganatos betegségek kezelésére alkalmazzák. A várakozások szerint a kemoterápiát visszaszorító Keytruda egyre több ráktípusnál érhet el eddig sosem látott eredményt, 2023-ra a világ legtöbbet értékesített gyógyszere lehet.

heti makronaptár
Ezek is érdekelhetik