Pénz- és tőkepiac

Nagy gondban vannak az életbiztosítók

Erősödő kereslet, visszaeső kártérítések, ám csökkenő befektetési teljesítmény jellemezte a világ biztosítói piacát 2018-ban az OECD tanulmánya szerint, így a szektor jövedelmezősége csökkent. Magyarországon kiemelkedő a biztosítók állampapír-befektetéseinek aránya, a szektor megtérülése kiemelkedő.

A gazdasági növekedéssel pár­huzamosan emelkedett 2018-ban a biz­tosítási termékek iránti kereslet az OECD most megjelent Globális biztosítási piaci trendek című jelentése szerint, így a szektor bruttó díjbevétele reálértéken 2,5 százalékkal nőtt az élet-, és 3,5 százalékkal a nem életbiztosítási ágazatban.

Az életágban a legkiemelkedőbb bővülést Oroszországban mérték, 29,9 százalékot, míg a vizsgált országok közül 17-ben esett az életági díjbevétel. A legnagyobb, 13 százalékos csökkenés Írországban történt. A tanulmány megjegyzi, hogy az üzletágon belül is erős eltérések lehetnek.

Példaként épp Magyarországot említi, ahol a hagyományos életbiztosítási termékek díjbevétele növekedett (vélhetően a nyugdíjbiztosítások előretörésének köszönhetően), ugyanakkor a befektetési jegyhez kötött (unit linked) termékeké esett.

A unit linked biztosítások visszaesése az alacsony kamatkörnyezettel függ össze.

Fotó: Kallus György / VG

A legjelentősebb zsugorodás Lengyelországban volt, 12,6 százalékos. A nem életbiztosítások piacán a vizsgált országok között a legerősebb, 18,9 százalékos növekedést Lettországban mérték, az ottani bővülés egyértelműen a gépjármű-biztosítási díjak emelkedésének tudható be.

A kárkifizetések terén az életágban Nicaraguában több mint százszázalékos volt a növekedés a korábbi kötvények tömeges visszavásárlása miatt, míg Oroszországban a lejáró három- és ötéves szerződések 58,9 százalékkal dobták meg a kifizetéseket. Ez utóbbi más megvilágításba helyezi a díjbevétel rendkívüli bővülését is, hiszen az adatok alapján az új szerződések zöme a korábban lejáró kontraktusok újrakötése volt. Franciaországban 29,1 százalékkal csökkentek az életági kifizetések 2017-hez képest.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

életbiztosítók felmérés biztosítók tanulmány OECD
Kapcsolódó cikkek