Pénz- és tőkepiac

Nőhet az osztalék az Ersténél

Az Erste Group ugyan a 2018-astól elmaradó nettó eredménnyel zárta a múlt évet, a működési eredménye jelentősen, 8,7 százalékkal nőtt. Az igazgatóság az osztalék emelésére tesz javaslatot az éves közgyűlésen.

Az Erste Group Bank AG 1,47 milliárd eurós anyavállalatra jutó, nettó eredményt ért el 2019-ben, amely 18 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól:

a nettó eredmény visszaesése egyszeri tételekkel magyarázható – hangzott el a pénzügyi szolgáltatói csoport mai, Bécsben megtartott sajtótájékoztatóján.

A csoportszintű működési eredmény ugyanakkor jelentősen, 8,7 százalékkal emelkedett, így elérte a 2,97 milliárd eurót.

Bernhard Spalt, az Erste Group Bank AG vezérigazgatója szerint a közel három milliárd eurós működési eredmény azt bizonyítja, hogy a bankcsoport alapműködése is egészséges. A vezérigazgató egyúttal emlékeztetett arra, hogy az Erste csoport Európa legdinamikusabban fejlődő gazdasági térségében működik, hiszen a kelet-közép-európai államok GDP-növekedése több mint kétszerese az eurózóna átlagának.

Bernhard Spalt rámutatott:

az Erstének 7 százalékos bővülést sikerült elérni a betét- és hitelállományban egyaránt, eközben a működési bevételek kétszer olyan gyorsan nőttek, mint a kiadások.

Tovább javult emellett a hitelportfólió minősége is, a nem teljesítő hitelek aránya (NPL-ráta) 2,5 százalékot ért el az egy évvel korábbi 3,2 százalék után.

Fotó: AFP

Ami az egyes eredménytételeket illeti, a nettó kamatbevétel – elsősorban a cseh, de a román és a magyar leányvállalatoknak is köszönhetően – 3,6 százalékkal, 4,75 milliárd euró közelébe emelkedett. A nettó díj- és jutalékbevétel 4,8 százalékkal, 2 milliárd euróra nőtt egy év alatt. Miközben a működési bevétel 4,9 százalékkal, 7,25 milliárd euróra bővült, az általános igazgatási költségek 2,4 százalékkal, 4,28 milliárd euróra nőttek, leginkább a személyi ráfordítások emelkedése miatt.

A bankcsoport mérlegfőösszege 245,7 milliárd euróra nőtt az előző év végi 236,8 milliárdról.

Eszközoldalon a készpénz- és pénzeszközök jelentős mértékben, 10,5 milliárd euróra csökkentek (17,5 milliárd euróról), ugyanakkor a hitelintézeteknek nyújtott hitelek és más kintlévőségek állománya 19,1 milliárdról 23,1 milliárd euróra nőtt.

Miután a bankcsoport elsődleges piacain folytatódott a hitelezés bővülése, az ügyfeleknek nyújtott hitelek és követelések állománya 7,3 százalékkal, 160,3 milliárd euróra nőtt. Forrásoldalon a hitelintézetek által elhelyezett betétek 13,1 milliárd euróra csökkentek (17,7 milliárd euróról), az ügyfélbetétek állománya pedig ismét jelentősen, 6,9 százalékkal, 173,8 milliárd euróra nőtt. A hitel/betét arány 92,2 százalékon állt az előző évi 91,8 után.

Ami a magyarországi érdekeltséget illeti, ott a működési eredmény 229 millió euróra nőtt az egy évvel korábbi 206 millióról, miközben a hitelportfólió minősége tovább javult: az NPL-ráta 3,7-ről 2,6 százalékra csökkent. A sajtótájékoztatón elhangzott: az igazgatóság a részvényenkénti 1,5 euróra emelésére tesz javaslatot az éves közgyűlésen. Tavaly részvényenként 1,4 eurós osztalékot fizetett a bankcsoport.

Erste Group Bank AG bankcsoport
Kapcsolódó cikkek