Pénz- és tőkepiac

Olasz–magyar csörte a török bankért

Két pénzintézet tett előzetes ajánlatot a török Garanti Bank romániai leányára: az OTP és az Intesa. Mindkettőnek égető szüksége lenne ottani szerény piaci pozíciójának növelésére.

Megérkeztek az indikatív vételi ajánlatok a török tulajdonban lévő romániai Garanti Bankra. A nem kötelezett ajánlattevők között – az előzetes sajtóértesüléseket igazolva – megtalálható az OTP Bank neve is – írta pénteken nem hivatalos forrásokra hivatkozva a Profit.ro. A mezőny azonban szűkebb a vártnál, a magyar hitelintézet mellett csak az olasz Intesa Sanpaolo Bank nyújtott be ajánlatot. A hírek szerint a két vevőjelölt hasonlóan mérte fel a Garanti Bank értékét, alig van eltérés az árajánlatok között.

A spanyol BBVA csoporthoz tartozó török Garanti román leánybankját korábban az OTP és az Intesa mellett még két hitelintézettel – a Raiffeisennel és a Banca Transilvaniával – és a J. C. Flowers befektetési alappal is hírbe hozták. Román lapok szerint a piacvezető Transilvania esetleges távolmaradása azért is különös, mert már 2017-ben tárgyalásokat folytatott a Garanti megvételéről.

Mind a magyar, mind az olasz pénzintézetnek jelentős pozíciójavulással járna az akvizíció. A Garanti a tizedik hitelintézet Romániában, 2,3 százalékos részesedéssel. Épp előtte van a sorban az OTP (2,5 százalékkal), az Intesa pedig a tizenötödik helyen szerénykedik, mérlegfőösszege épp a fele az OTP Bank Romaniáénak. Kalkulációk szerint – az egyik román üzleti lap által tavaly készített vállalati toplistából kiindulva, amelyen 381 milliós cégérték szerepelt a Garanti Bank neve mellett – a tranzakció 350–400 millió eurós áron valósulhat meg.

Várakozások szerint a Garanti eladása a saját tőke 1,1–1,3-szeresén valósulhat meg. Ekkora értékeltség üdítő kivétel lenne, hiszen az elmúlt négy évben 0,3–0,8-es könyv szerinti értéken cseréltek gazdát a romániai bankok. A prémiumárazást alátámaszthatja viszont, hogy a Garanti mutatói kiválók, nem teljesítő hiteleinek aránya a piaci átlag alatti, a tőkearányos megtérülésük (ROE) pedig az élbolyba sorolja a 2,2 milliárd eurós mérlegfőösszeggel, 250 millió eurós szavatolótőkével és az egyik legjobb minőségű hitelportfólióval rendelkező bankot. A Garanti 2019 első felében 78 millió lej eredményt ért el, 20 százalékkal javítva a 2018-as első hathavi értéket. Sikeres tender esetén az OTP a nyolcadik legerősebb szereplő lenne a 37 taggal rendelkező romániai bankpiacon. Az OTP és az Intesa már nem először találkozna egy harmadik bank megszerzéséért folytatott versenyben: 2006-ban a magyarok maradtak alul, miután az olaszok szerezték meg az ukrán Ukrsotsbank irányító többségét.

Többlettőketartást írt elő az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az OTP bankcsoport számára új többlettőke-követelmények tartását írta elő. Az elsődleges alapvető tőke esetében az új minimumszint 5,28 százalék, ezen belül az alapvető tőke (Tier1) arányának minimum a kockázattal súlyozott eszközök 7,03 százalékát kell kitennie. „Összességében kissé kedvezőtlen ez a hír az OTP csoport szempontjából, ugyanakkor nem várható kifejezetten az MNB intézkedésével összefüggésben negatív árfolyam-reakció. Hozzá kell tenni, hogy az OTP konszolidált tőkemegfelelési mutatója továbbra is

a szabályozói minimumszint felett van, a harmadik negyedév végén 16,8 százalékos volt. Mint azt a pénzintézet már előre jelezte, a szlovén akvizíció pénzügyi zárása 86 bázisponttal csökkenti az elsődleges tőkemutatót, amelyet még az éves nettó eredmény és

a 2019-es profitból kifizetendő osztalékösszeg levonása is befolyásol. Általánosságban elmondható, hogy

a többlettőketartás rontja az osztalékfizetési képességet, de az OTP stratégiai céljait nem érinti negatívan a bejelentés” – mondta a Világgazdaságnak Le Phuong Hai Thanh, a Concorde elemzésiüzletág-vezetője. | vg

Sikeres tender esetén az OTP

a nyolcadik legerősebb versenyző lehet a 37 szereplős piacon

Ezek is érdekelhetik