Pénz- és tőkepiac

Ötvenmilliárd forinttal emelkedik a jegybanki swapállomány

Az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás március 11-én 1993 milliárd forintra emelkedik.

Ötven milliárd forinttal megemelte az általa biztosított bankrendszeri többletlikviditást a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a hétfői forintlikviditást nyújtó devizaswap-tenderen (devizacsere-tender), miután az előző két héten szinten tartotta, előzőleg pedig öt héten át – összesen 332 milliárd forinttal – csökkentette az állományt.

Az MNB a honlapján közölte, a jegybank a likviditási folyamatokra reagálva,

a megfelelő bankrendszeri likviditás biztosítása érdekében a legrövidebb futamidőn, az egy hónapos lejáraton a meghirdetettnél 50 milliárd forinttal több ajánlatot fogadott el a devizaswap-tenderen, miközben a többi lejáraton a meghirdetett 7,73 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal.

A hétfői tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 1993 milliárd forintra emelkedik.

Az MNB egy, három, hat és tizenkét hónapos futamidejű tendert tartott, a meghirdetett mennyiség valamennyi futamidőn 23 millió euró (7,73 milliárd forint) volt, melyre a bankok

  • egy hónapon 464 millió euró (156 milliárd forint),
  • három hónapon 430 millió euró (144,6 milliárd forint),
  • hat hónapon 354 millió euró (119 milliárd forint),
  • míg tizenkét hónapon 234 millió euró (78,7 milliárd forint) értékben nyújtottak be ajánlatokat.
  • Az egy, három, hat és tizenkét hónapos swaptenderen 5, 7, 5, illetve 6 bank vett részt.

    A szerdai lejáratot és a tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás így március 11-én 1993 milliárd forintra emelkedik.

    Ebből az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 111 milliárd forintot, a három hónapos eredeti futamidejű állomány 194 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány 587 milliárd forintot, a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 1101 milliárd forintot tesz ki.

    Fotó: MNB illusztrációk

    A monetáris tanács 2019. december 17-én változatlanul legalább 300-500 milliárd forintban határozta meg a 2020 első negyedévére megcélzott átlagos kiszorítandó likviditás nagyságát, és rögzítette, hogy a jegybanki swapeszközök állományát a megcélzott kiszorítási hatás figyelembevételével határozza meg.

    Az MNB mind korábbi közleményeiben, mind kapcsolódó szakmai kommunikációjában jelezte, hogy kész az FX-swap eszköz állományát rugalmasan alakítani annak érdekében, hogy a kamattranszmisszió a monetáris tanács döntésének megfelelően alakuljon.

    Mindez azt is jelenti, hogy az MNB a jegybanki swapeszközt a megcélzott kiszorítási hatás elérése érdekében az autonóm likviditási hatások ellentételezésére használja, így önmagában a swapállomány változása monetáris politikai szempontból nem értelmezhető – hangsúlyozta ezúttal is a jegybank.

    Az MNB január végi szakmai kommunikációjában arra is felhívta figyelmet, hogy a bankrendszeri likviditás a jegybanktól független autonóm tényezők következtében érdemben csökkenni fog az első negyedév hátralevő részében – emlékeztetnek.

    swapeszköz MNB devizaswap
    Kapcsolódó cikkek