Pénz- és tőkepiac

Vírus, mint üzlet

Fertőző kór terjedése idején a gyógyszercégeknél nőhet az üzleti aktivitás és a befektetői érdeklődés a vírus elleni szer előállításának lehetősége miatt. A védelmi intézkedésekből több új iparág is előnyt kovácsolhat.

Történelmi csúcson járt hét közepén a világszerte ismert TeamViewer cég papírjainak árfolyama a frankfurti börzén, átlépve a 38,6 eurós szintet. Ezzel a távoli számítógépes elérést és távoli IT-támogatást lehetővé tévő német vállalat papírjai több mint 16 százalékot drágultak az elmúlt egy hónapban. Ehhez hasonlóan az amerikai Zoom Video Communications is bomba formában van,

a héten szintén rekord közeli, 160 dolláros árfolyamra kerültek a cég tőzsdei papírjai. A vállalat szolgáltatásával egyszerre akár száz videotelefonos kapcsolat létesíthető, ezt a szoftvert a járványhelyzetben idehaza is egyre többen alkalmazzák akár a digitális oktatás részeként is.

Hosszabb távon más technológiai vállalatoknak, például az adótornyokat üzemeltető cégeknek is sikerülhet hasznot húzni a vírus miatti korlátozásokból. Az American Tower New Yorki-i tőzsdén jegyzett papírjain például jól látszik, hogy múlt hónap közepén volt ugyan egy nagyobb zuhanás az árfolyamban, de a kurzus visszaépült. A vállalat papírjainak ára a héten már felülmúlta az év elején mért 225 dolláros szintet, azok után, hogy

két hete 180 dollárig esett az árfolyam. Szakértők szerint az ilyen adótornyok üzemeltetésére szakosodott cégek ügyvitelét nem érinti a koronavírus, ellenben a karanténintézkedések minden bizonnyal jelentős hang- és adatforgalom-növekedést generálnak.

Fotó: Pixabay

Az olyan hibrid iparágak, mint az internetes kiskereskedelem nagyobb szereplői sem feltétlenül vesztenek a járványhelyzetben.

Az e-kereskedők közül az amerikai Amazon és a Walmart és a kínai Alibaba részvényei is nagyot estek márciusban, de a mélypont óta újra emelkedik kurzusuk. A közeljövőben az támogathatja ezeket a vállalatokat, hogy karantén idején több lehet a megrendelés és az internetes vásárlások mellett szól az érintkezés nélkül lebonyolítható áruszállítás is.

A hagyományos iparágak közül egyértelmű befutó az új koronavírus idején a gyógyszeripar, hiszen hatalmas üzleti lehetőséget is jelent a vírus ellenszerének előállítása. A találgatások már február közepe óta folynak, a spekulánsok pedig rendre összekapcsolnak egy-egy gyógyszerfejlesztő céget a megjelenő új információkkal.

Még február végén a Gilead Sciences árfolyama lőtt ki, a gyógyszeripari gyártó pedig rövid idő alatt 15 százalékos erősödést produkált a tőzsdén, mert a cég – mely sikeresen harcolt más koronavírusok ellen – biztató eredményekről beszélt az új koronavírus elleni hatóanyaguk fejlesztése kapcsán is. De ralizott a szintén gyógyszerfejlesztő Regeneron vagy éppen a Pfizer is még március elején, amikor 13 százalékos száguldást mutatott. Az elmúlt napokban pedig éppen a Johnson & Johnson került a befektetők figyelmének előterébe, miután a vállalat potenciális vakcinájával szeptemberben megkezdődhetnek az embereken végzett tesztek.

TeamViewer IT e-kereskedelem
Kapcsolódó cikkek