Pénz- és tőkepiac

A monetáris tanács egyhangúan döntést hozott az alapkamat tartásáról

Az MNB mandátuma a jelenlegi rendkívüli makrogazdasági környezetben is az árstabilitás elérése és fenntartása, a pénzügyi stabilitás megőrzése.

A monetáris tanács tagjai ellenszavazat nélkül döntöttek áprilisban arról, hogy

0,9 százalék maradjon az alapkamat,

mínusz 0,05 százalék az egynapos jegybanki és 1,85 százalék az 1 hetes fedezett hiteleszközök kamata – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az április 28-i kamatdöntő ülésről szerdán kiadott rövidített jegyzőkönyvében.

A jegyzőkönyv szerint az MNB mandátuma a jelenlegi rendkívüli makrogazdasági környezetben is az árstabilitás elérése és fenntartása, a pénzügyi stabilitás megőrzése, valamint a kormány gazdaságpolitikájának támogatása.

Fotó: Kallus Gyögy / Világgazdaság

Ezzel összhangban kiemelt feladattá vált

a koronavírus okozta negatív reálgazdasági és pénzpiaci következmények tompítása,

illetve a gazdaság újraindításának megalapozása.

Az MNB a felmerülő kihívásokra az elmúlt időszakban koordinált lépéssorozattal reagált, átalakította és kibővítette monetáris politikai eszköztárát. A változtatások lehetővé teszik, hogy a jegybank a számára fontos részpiacokon célzottan és rugalmasan biztosítsa a szükséges mértékű likviditást és

alakítsa ki a megfelelő monetáris kondíciókat.

Az MNB törvényi mandátumának megfelelően minden rendelkezésére álló eszközt alkalmaz az árstabilitás elérése és a magyar gazdasági és pénzügyi rendszer támogatása érdekében – írják.

alapkamat Monetáris Tanács árstabilitás MNB
Kapcsolódó cikkek