Pénz- és tőkepiac

A német bankrendszer meglévő problémáit erősítette a járvány

A koronavírus-válság következményei nem hagytak mély nyomot a bankok mérlegében.

Enyhe zúzódásokkal úszhatják meg a koronavírus-válságot a német bankok a német szövetségi pénzügyi felügyelet, a Bafin elnöke szerint.

Felix Hufeld, a Bafin (Bundesanstalt fürFinanzdienstleistungsaufsicht) elnöke a felügyelet 2019-es éves beszámolója alkalmából a sajtó számára rendezett telekonferencián elmondta, hogy a koronavírus-járvány által okozott gazdasági válság nem fogja tudni kisiklatni a német bankrendszert normális működéséből.

A bankszektor rendelkezik a válság kezeléséhez szükséges eszközökkel, még ha kis zúzódásokkal is kerül majd ki belőle

– fogalmazott.

A törlesztéskimaradás fedezetére elkülönített összegek azonban még szerinte nem elegendőek a kockázatok teljes kivédésére.

A reálgazdaságnak nyújtott több milliárdos támogatási csomaggal sem lehet megelőzni, hogy az elkövetkező hetekben-hónapokban, esetleg években néhányan fizetésképtelenné váljanak.

A Bafin bankfelügyeleti igazgatója, Raimund Röseler szerint

a koronavírus-válság következményei nem hagytak mély nyomot a bankok mérlegében, nagyon kevés egzisztenciális válságba jutott pénzintézetről tudunk.

A törlesztéskiesés fedezetére elkülönített összegeket azonban szerinte sem ártana tovább növelni. „Az elkövetkező negyedévben megszaporodnak majd a bankok értékbecslési kötelezettségei” – jelezte.

A Bafin szerint még a árvány komoly gazdasági következményei ellenére sem lehet tapasztalni egy pénzügyi válság kibontakozásának előjeleit. „Újra és újra felmerül a kérdés, hogy a rendszer válságával állunk-e szemben. Erről azonban szó sincs” – szögezte le Felix Hufeld. A 2008/2009-es pénzügyi válság óta a pénzügyi rendszer stabilizációs folyamaton ment át.

Felix Hufeld
Fotó: AFP/Frank Rumpenhorst/dpa

Sokkal stabilabbá vált a bankrendszer, sokkal nagyobb és jobb összetételű tőke felett rendelkezik – hangsúlyozta a tájékoztatón, hozzátvéve, hogy ez összességében elmondható még a néhány éve problémákkal küszködő a biztosítási ágazatról is.

A mostani válság elsősorban az alacsony kamatszint és a digitális konkurencia megerősödése miatt egyébként is bevételcsökkenéssel küszködő pénzintézeteket érinti hátrányosan.

A mostani krízis csak felerősítette a bankoknál már egyébként is meglévő problémákat

– mondta. „Az üzleti modell újragondolását nem lehet a vírusjárványra hivatkozva tovább halogatniuk”.

A Bafin szerint a bankok hitelüzlete nagymértékben profitálhat jelenleg a kondíciók átmeneti felügyeleti enyhítéséből mind nemzeti, mind uniós szinten. „A krízis után megfelelően hosszú idő alatt lépésről lépésre fogjuk visszaállítani a felügyeleti szigort” – jelentette be a Bafin elnöke, megjegyezve, hogy egyelőre túl korai lenne a normalizálásra pontos időbeni ütemtervet lefektetni. „Elég tudatosítani azt az alapelvet, hogy ami válságban megengedhető, arra nem szabad tartósan berendezkedni” – figyelmeztetett.

Németország Bafin bankrendszer
Kapcsolódó cikkek