Pénz- és tőkepiac

Hamar talpra állhat a cseh gazdaság

Gyorsan és szigorúan lépett fel a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében Csehország.

Gyorsan és szigorúan lépett fel a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében Csehország, aminek eredményeként hamarabb kezdődhetett el a korlátozások feloldása, és az elemzők szerint a helyi gazdaság gyorsan, V alakban állhat talpra a vírus okozta sokkból. Mindezt a cseh kormány rekordnagyságú költségvetési stimulussal támogatta.

A cseh ipar legismertebb reprezentánsa, a Skoda autógyár öthetes kényszerpihenő után április végén indította újra a termelését, és a cégvezetés tájékoztatása szerint kibocsátásuk már a negyedik negyedévben elérheti a tavalyi szintet.

Hétfőn a buszokat gyártó cseh Iveco működése is helyreállt, és számításaik szerint az év végére pótolhatják a kényszerleállás miatt kiesett bevételeket.

A javuló gazdasági kilátások a cseh részvényárfolyamoknak is kedvezhetnek. Az év eleje óta alulteljesítették az PX indexet a banki részvények, amelyek több okból is veszítettek vonzerejükből. Első körben a szabályozó megtiltotta a bankoknak az osztalékfizetést, majd a törvényhozók hat hónapos hiteltörlesztési moratóriumot szavaztak meg, a jegybank pedig pár hét alatt levezényelt egy 125 bázispontos alapkamat-csökkentést, ami tovább rontotta a profitvárakozásokat.

A Moneta bank hétfőn közzétett gyorsjelentése azonban bizakodásra adhat okot. Ebben a menedzsment két gazdasági forgatókönyvet vázolt, amelyek közül az egyik enyhébb lefolyású recesszióval számol: eszerint a az idei negyedik negyedévben érheti el a mélypontját éves alapon 2 százalékos zsugorodással, és 2021-ben már növekedésre válthat a gazdaság, miközben a 5 százalék alatt tetőzne. A bank eredménye minden soron felülteljesítette a várakozásokat, bevétele 14,5 százalékkal, működési profitja 21 százalékkal nőtt tavalyhoz képest, miközben 13 százalékkal több hitelt helyezett ki. A menedzsment szerint az idei évben a gazdasági lassulás ellenére 7 százalékkal növelheti bevételét a társaság, és ha a szabályozó engedi, a 3,35 korona visszatartott osztalékot is kifizetheti.

 

Csehország koronavírus Moneta
Kapcsolódó cikkek