Pénz- és tőkepiac

Továbbra is jó lehetőség a BIF

Az elmúlt hetekben a Budapesti Ingatlan Nyrt. több tranzakciót is bejelentett.

Az elmúlt hetekben a Budapesti Ingatlan Nyrt. (BIF) több tranzakciót is bejelentett. A hónap elején, május 5-én arról kaptunk hírt, hogy a társaság ingatlan-adásvételi szerződést kötött a Budapest, Üllői út 114. szám alatt található, régebben Postás Hotelként ismert épületre. Valójában egy épületegyüttesről van szó, amely egy helyrajzi számon található a BIF által tulajdonolt és üzemeltetett BIFLOFT irodaházzal.

A vétel részét képezte az egykori hotel mellett még néhány épület és egy parkoló is. Az ügylet nem a semmiből jött, hiszen 2019 nyarán már olvasni lehetett híreket arról, hogy a BIF érdekelt az épületek megvásárlásában. Akkor az árat 1,2–1,6 milliárd forintra taksálták a szerződésben lévő kikötésektől függően. Mi azt gondoljuk, hogy a társaság inkább az ársáv alsó részén vagy akár alatta vehette az épületeket. Ezek bár statikailag jó állapotban vannak, de valószínűleg sokat kell rájuk költeni. Kérdés, hogyan hasznosítják majd a tulajdont, lehet ott hotel, diákapartman, munkásszálló, esetleg iroda is. Mindez azért fontos, mert minden esetben más és más beruházást és megtérülést lehet feltételezni.

Éppen ezért a diszkontált cash flow modellünk értékelésekor jelezni kell, hogy a jövőbeli pénzáram csak nagy hibahatárral vehető figyelembe. Ezt követően, május 12-én a BIF bejelentette, hogy eladja a Fenyőharaszti Kastélyszállót. A Társaság SZIT-ként, azaz szabályozott ingatlanhasznosítási társaságként működik, így nem üzemeltethet szállodát, hotelt. Az üzemeltetési feladatokat a SZIT-té válás óta harmadik fél látja el.

A pénzügyi modellezés szempontjából fontos, hogy nem ebből az ingatlanból származott a szabad készpénz termelésének jelentős része, ugyanakkor értékes ingatlanról van szó, ezért mi inkább úgy tekintünk rá, hogy a társaság egy kedvezőbb jövőbeli megtérülésű ingatlancsoport (Üllői út) megszerzését finanszírozhatta a szálloda eladásából. A fentieket egybevéve frissítettük a BIF-re vonatkozó egyéves célárunkat, amely jelenleg 345 forint részvényenként.

BIF
Kapcsolódó cikkek