Pénz- és tőkepiac

A vártnál nagyobb volt a világ legnagyobb vagyonkezelőjének nyeresége

Csökkent, de az elemzői várakozásokat jócskán meghaladta a nyereség.

Csökkent, de az elemzői várakozásokat jócskán meghaladta a világ legnagyobb vagyonkezelője, a svájci UBS bankház nyeresége a második negyedévben.

Az UBS kedden közölte, hogy

a június végével záródott három hónapban 1,23 milliárd dollár nettó nyereséget ért el, ami 11 százalékkal kisebb az egy évvel korábbi 1,39 milliárd dollárnál. Elemzők 973 millió dollárra számítottak.

A bank adózás előtti üzemi eredménye 10 százalékkal, 1,58 milliárd dollárra süllyedt 7,4 milliárd dolláros bevétel mellett.

Az UBS elsődleges alapvető tőkemegfelelési mutatója (CET1) 13,2 százalék volt a második negyedévben, és ezzel az idei első hat hónapban 13,3 százalék lett, csakúgy mint egy évvel korábban.

Fotó: AFP

A nyereség csökkenése alapvetően arra vezethető vissza, hogy a koronavírus-járvány erősen visszavetette a lakossági és a vállalati üzletágat, amit nem tudott ellensúlyozni a kereskedelmi üzletág bevételeinek növekedése.

Az idei első fél évben az UBS 15,33 milliárd dolláros bevétel mellett 3,59 milliárd dolláros üzemi eredményt el, nettó nyeresége pedig 2,82 milliárd volt. A bevétel közel 4 százalékkal, az üzemi eredmény 8,6 százalékkal, az adózott eredmény pedig 11,6 százalékkal emelkedett 2019 első fél évével összevetve.

A kedvező eredmények fényében a bankház jelezte, lehetséges, hogy a negyedik negyedévben újraindítja részvény-visszavásárlási programját.

UBS Vagyonkezelő nyereség
Kapcsolódó cikkek