Pénz- és tőkepiac

Régiós favorit a Richter és az OTP

Bár a bankház nem számít rendkívüli osztalékra a tavalyi eredményből, a magyar hitelintézet részvénye a térség legizgalmasabb banksztorija.

Példa nélküli mozgásokat hozott a Covid–19-járvány a tőkepiacokon, ugyanakkor példa nélküli lehetőségeket is teremtett – írta múlt heti befektetői prezentációjában a J. P. Morgan (JPM), kiemelt helyet szentelve a Richter- és az OTP-részvényeknek.

A magyar hitelintézet részvénye a Kelet-Közép-Európa, Közel-Kelet és Afrika (CEEMEA) térség legizgalmasabb banksztorija, míg a gyógyszergyártó a szűkebb értelemben vett régiónk legígéretesebb befektetési ötlete

– vélik a J. P. Morgan elemzői.

Fotó: VG

Az OTP-részvényre 12 ezer forintos célár mellett felhalmozást ajánlottak, kiemelve, hogy a magyar bank hét darab, az elmúlt két évben lezárt akvizíciója a könyv szerinti értéken vagy az alatt valósult meg, és ezeken átlagosan 15 százalékos nyereséget érhetett el az OTP. Szintén pozitívum, hogy a pénzintézet az elmúlt négy évben átlagosan évi 18 százalékkal növelte az egy részvényre jutó saját tőke értékét, ami a CEEMEA-bankok közül a legdinamikusabb teljesítmény.

A 13,9 százalékos, bőven a törvényi minimum feletti CET1 tőkemegfelelési mutató kifejezetten erős, és hosszabb távon lehetőséget nyújt a hitelportfólió kockázatának csökkentése mellett arra is, hogy újra osztalékot fizessen a bank.

Ugyanakkor a J. P. Morgan nem vár rendkívüli osztalékfizetést a 2019-es eredményből.

Szintén a stabil helyzetre utal a bank 79 százalékos nettó hitel-betét és 169 százalékos likviditásfedezeti mutatója mellett az, hogy a 2008-as 25 százalékról 5 százalékra csökkent a bankközi és az intézményi finanszírozás aránya az összes eszközön belül.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja!

OTP tőzsde J.P. Morgan Richter
Kapcsolódó cikkek