Pénz- és tőkepiac

Bővíti szélerőmű portfólióját az Alteo

A Pannon Szélerőmű egy hét toronyból álló, 15 megawatt beépített villamos teljesítményű szélerőműparkot tulajdonol és üzemeltet Bábolna térségében.

Adásvételi szerződést írt alá az Alteo az EIH Termelő és Szolgáltató Kft.-vel a Pannon Szélerőmű Villamosenergia Termelő és Értékesítő Kft. 1,153 milliárd forint összegű jegyzett tőkéjének megszerzésére. Az üzletrészének tulajdonjoga a szerződésben részletesen meghatározott feltételek teljesülése esetén száll át az Alteóra – jelentette be a honlapján az energiaszolgáltató.

A Pannon Szélerőmű Kft. egy hét toronyból álló, 15 megawatt beépített villamos teljesítményű szélerőműparkot tulajdonol és üzemeltet Bábolna térségében, amely a termelt villamos energiát a kötelező átvételi rendszerben (KÁT) értékesíti, KÁT jogosultsága 2025. július 31-én jár le. Az akvizíciónak köszönhetően az Alteo 47 megawatt nominális kapacitású szélerőmű portfólióval rendelkezne, így az Alteo teljes villamos energiatermelő kapacitása az akvizíciót követően meghaladná a 122 megawattot.

Bővítik a portfóliót

Az Alteo Csoport jelentős tapasztalattal rendelkezik a szélerőművek jövedelmező működtetése területén, hiszen a most megvásárolt szélerőmű parkon kívül évek óta megújuló energiatermelési portfóliójának része az ácsi, jánossomorjai, pápakovácsi, a törökszentmiklósi és tavaly óta a bőnyi szélerőműpark is. A mostani felvásárlással a társaság piaci részesedés tekintetében megerősítette második helyét a magyar szélerőmű piacon, hiszen a birtokában lévő szélerőmű portfólió nominális kapacitása ezzel a lépéssel 47 megawattra nő. Az akvizíciót követően az Alteo Csoport megújuló erőforrásokra épülő erőműveinek összteljesítménye 54-ről 69 megawattra ugrik, teljes villamos energiatermelő kapacitása pedig meghaladja a 122 megawattot – írja közleményében a társaság.

Illusztráció – Fotó: MTI

„A bábolnai szélerőműpark megvásárlása szervesen illeszkedik az ALTEO növekedési stratégiájába és energiatermelési portfóliójába, amelyben – a magas hatásfokú földgáz alapú erőművek birtoklása és működtetése mellett – kiemelt szerepet kapnak a megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművek is. Fontos célkitűzésünk ugyanis, hogy kihasználjuk a különböző energiatermelési típusok egyidejű üzemeltetésében rejlő szinergiákat. Cél a gázerőművi portfóliónk jelentős bővítése is, ami pedig lehetővé teszi további megújuló kapacitások szabályozási központba integrálását, így ez a tranzakció az ALTEO számára éppen a megfelelő időben tudott megvalósulni” – idézik ifj. Chikán Attilát, az Alteo vezérigazgatóját.

„Az ALTEO a kezdetektől fogva a környezetvédelem, a társadalmi felelősségvállalás és a felelős vállalatirányítás elvei alapján működik. Stratégiai célkitűzésünk, hogy befektetéseink során is ezen ESG elveket tartsuk szem előtt. A COVID járvány kapcsán pedig bebizonyosodott, hogy felértékelődnek azok a befektetések, amelyek a gazdasági helyzet alakulásának kevésbé kitettek, és működésük ebben a válsághelyzetben is stabil tud maradni. Ezért mindenképpen jelentős eredménynek látjuk, hogy egy ilyen tulajdonságokkal bíró, még hosszú évekig KÁT-ba termelő szélerőmű-parkkal bővül tovább az ALTEO erőművi portfóliója” – hívta fel a figyelmet Kovács Domonkos a cégcsoport vállalatfelvásárlásokért és tőkepiaci műveletekért felelős vezérigazgató-helyettese.

szélerőmű Alteo Pannon Szélerőmű Kft. akvizíció
Kapcsolódó cikkek