Pénz- és tőkepiac

Nőtt a nyugdíjpénztárak vagyona

Csaknem négy százalékkal emelkedett az önkéntes nyugdíjpénztárak kezelt vagyona a júniusig tartó egy év alatt, de a befektetéseiken csaknem 24 milliárdot vesztettek.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak portfóliójának értéke meghaladta az 1517 milliárd forintot az első fél év végén, ami 3,9 százalékkal több az egy évvel korábbinál – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. A kasszák taglétszáma eközben lassan tovább csökkent: számuk június végén alig haladta meg az 1,108 milliót, ami 1,2 százalékos – majdnem 14 ezer fős – csökkenés egy év alatt.

Az MNB adatai szerint

az önkéntes nyugdíjkasszák összes bevétele 64,8 milliárd forint volt az év első hat hónapjában, 11,9 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál.

Ebből a tagok által befizetett tagdíj 44,1 milliárd forintot tett ki – ez 2 százalékos éves növekedés –, míg a munkáltatói tagdíj-hozzájárulások 4,8 százalékkal, 15 milliárd forint fölé emelkedtek. A kifizetések értéke viszont éves alapon majdnem a harmadával, 45,3 milliárd forintra csökkent, amiben jelentős szerep jutott a szolgáltatási kiadások bő 29 százalékos mérséklődésének. A koronavírus-járvány hatásai – érthető módon – az önkéntes nyugdíjpénztárak befektetéseinek eredményén is látszanak: e soron az idén 23,8 milliárd forintos mínuszt hozott az első hat hónap, szemben az egy évvel korábbi 70,7 milliárdos nyereséggel. A kasszák portfóliójának összetétele nem változott drasztikusan 2019 júniusához képest:

a magyar állampapírok részesedése az első fél év végén 52,5, a befektetési jegyeké 28, a részvényeké 6,3 százalékot tett ki.

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A magánnyugdíjpénztári portfóliónál minimális, 0,7 százalékos éves emelkedést mért az MNB, itt a kezelt 260,5 milliárd forint volt június végén. A pénztári tagok száma június végén már az 54,5 ezret sem érte el. Befektetéseiken a magánnyugdíjpénztárak is veszítettek, az első fél év végi egyenlegük mínusz 8,4 milliárd forintot mutatott, szemben az egy évvel korábbi 13,6 milliárddal.

Az egészség- és önsegélyező pénztáraknál éves alapon 1,6 százalékkal, 1,024 millióra csökkent a taglétszám, miközben a szolgáltatási célú befizetések hathavi értéke 14,5 százalékkal, 25,9 milliárd forintra emelkedett.

A szolgáltatási célú kiadások 7,8 százalékkal, 23,8 milliárd forintra csökkentek. Működési jellegű kiadásaikon csaknem 8 százaléknyit faragtak egy év alatt az egészségkasszák, így a kimutatott érték már kétmilliárd forint alatt maradt. A pénztárak vagyona eközben 7,7 százalékkal, 66,3 milliárd forintra nőtt.

befektetés magánnyudíjpénztár egészségpénztár
Kapcsolódó cikkek