Pénz- és tőkepiac

Célba veszi a Richter a nyolcezres szintet

Nagy kedvenc a Richter a profi befektetők körében, így a 7395 forintos rekordárfolyamot átlépve újabb csúcsok következhetnek. Óvatosságra inthet, hogy picit gyorsan ralizott ezer forintot a papír. Fél szemmel érdemes figyelni a gyengélkedő dollárt is.

Kifejezetten optimista a Generali Alapkezelő a nemrégiben történelmi rekordárfolyamra emelkedő Richter-részvény kilátásait illetően – mondta a Világgazdaságnak Vörös Benedek, az alapkezelő kiemelt portfóliómenedzsere. „12 hónapos időtávon 10 százalékos árfolyam-emelkedésre számítunk, célárunk 8000 forint” – tette hozzá.

A Generali várakozása szerint a Richter csúcskészítménye, a cariprazine-hatóanyagú Vraylar antipszichotikum Amerikában továbbra is gyorsuló ütemű keresletnek örvend majd, emellett ígéretesek a szer új piacai is:

a cariprazine bevezetése Szingapúrban és Thaiföldön is zajlik.

Az is fűti a várakozásokat a Vraylar-eladások alakulásával kapcsolatban, hogy a kereskedelmi partner – az AbbVie gyógyszergyártó – nagyobb értékesítési bevételt vár 2020-ra, mint amennyivel a Richter-menedzsment kalkulál.

Fotó: VG

A vírushelyzet alakulásától függően lehet felpattanás a nőgyógyá­szati termékportfólió forgalmában is. Vörös Benedek a Bemfolát emelte ki: a termék értékesítését idén erősen visszavetette a mesterséges megtermékenyítést végző egészségügyi intézmények bezárása, a kereslet azonban nem esett vissza, stabil szinten maradt.

A Generali szakértői a Richter piacait illetően kockázatként említették a gyengülő pályára került rubelt, az orosz és a FÁK-piacok makrogazdasági környezetét, valamint a Richter generikus termékeinek piacán erősödő árversenyt.

Nagyobb óvatosságra kell hogy intse a befektetőket a dollár-forint árfolyamkockázat: az árbevétel szemszögéből a Richter fő piaca immár az Egyesült Államok,

ha pedig az amerikai deviza gyengül a magyarral szemben, az erodálja a gyógyszergyártó dollárban keletkező bevételeinek értékét forintban.

„Ismert, hogy nemrég egy befektetési alap átlépte az 5 százalékos tulajdonosi küszöböt a Richterben. A Fidelity Internationalhez tartozó amerikai FMR példáját több befektetési alap vagy vagyonkezelő követheti. Vörös Benedek szerint akár még a Fidelity Limited is arra a következtetésre juthat, hogy érdemes Richter-részvényt venni. (A szigorú szabályozás szerint a befektetési csoport európai és amerikai érdekeltségei egymástól teljesen függetlenek, még egymás elemzési modelljeit sem ismerhetik.)

A Generali Alapkezelőnek a Budapesti Értéktőzsdén elérhető részvények közül a Richter az egyik favoritja.

Látványos ralin van túl a Richter az elmúlt hetekben, az árfolyam mozgása a szektorindexeket is felülteljesíti, ez utóbbi a magyar gyógyszergyártó részvényének relatív erejét is jól mutatja – mondta a Világgazdaságnak Cinkotai Norbert, a KBC Equitas vezető elemzője.

A befektetői bizalom indokolt, a társaság első és második negyedéves eredményszámai is alátámasztották, és voltaképpen ez vezetett a 7000 forintos árfolyam átlépéséhez,

a ralit pedig az elmúlt két hét forintgyengülése is támogatta.

A KBC-nél úgy látják, a Richter nyertese lehet az esetleges hazai portfólióátsúlyozásoknak, főleg most, hogy az OTP és a Mol nem tekinthető a befektetők kedvencének.

A KBC elemzői 6200 forintos szintnél kifejezetten olcsónak tartották a Richter-papírt, a fair value becslésük 6600 forint, míg a Bloomberg elemzői konszenzusa 7500 forint.

Cinkotai Norbert szerint talán a túl gyors emelkedéssel magyarázható, hogy az elmúlt napokban kissé elfogyott a lendület a Richter-részvény kereskedésében, de lehet még tér felfelé, akár 8000 forintig is, ám ehhez szükség lenne a forint további gyengülése mellett általában a magyar részvénypiaci hangulat javulására.

vírushelyzet Generali pénzpiac árfolyam Richter
Kapcsolódó cikkek