Pénz- és tőkepiac

Kivárhat a felminősítéssel a Moody’s

Az elszálló költségvetési hiány és államadósság nem magyar specialitás, a hitelminősítők a talpra állást értékelhetik évek múlva.

Meglepő lenne, ha pénteken változna a magyar adósbesorolás – mondta a Világgazdaság kérdésére Tardos Gergely, az OTP elemzési központjának vezetője.

A Moody’s Inverstors Service magyar idő szerint pénteken, késő este teszi közzé a magyar államkötvények besorolásának frissítését,

2016 novembere óta Baa3 minősítése van az államadósságnak, stabil kilátásokkal.

Négy éve Ba1-ről minősítette fel Magyarországot az intézet, az osztályzatot két évvel ezelőtt, 2018 novemberében megerősítették. A másik két nagy intézetnél – a Standard and Poor’snál és a Fitch Ratingsnél – eggyel magasabb besorolása van a magyar adósságnak.

Török Zoltán, a Raif­feisen Bank vezető elemzője sem a besorolásban, sem a kilátásokban nem vár változást. Jobbágy Sándor, a Concorde vezető makrogazdasági elemzője szintén nem számít módosításra a Moody’stól.

Az európai országok hasonló mélységű válságot élnek át, ezért nincs okuk a hitelminősítőknek kivételezni Magyarországgal – mutatott rá Török Zoltán. Az intézetek elbizonytalanodhattak, ezért inkább kivárhatnak a következő egy-másfél évben, csak nagyon kirívó esetekben minősíthetnek át államkötvényeket,

Magyarország azonban valószínűleg nem lesz ilyen kivételes ország.

A Raiffeisen Bank szakértője hozzáfűzte: 2022-ig nem várható, hogy a Moody’s besorolása közelít a másik két intézetéhez.

Fotó: Scott Eells/Bloomberg via Getty Images

Jobbágy Sándor szerint a járványhelyzet olyan bizonytalanságot okozott, ami miatt nem valószínű, hogy a Moody’s felminősítené Magyarországot, ezt erősítik a stabil kilátások.

Tardos Gergely arra hívta fel a figyelmet, hogy a fiskális mutatók ugyan jelentősen romlanak Magyarországon, de ebben nem térnek el sem a globális, sem az ­európai folyamatoktól. Steffen Dyck, a Moody’s alelnöke korábban lapunk kérdésére azt mondta, hogy a növekvő államadósság és államháztartási hiány felvet besorolási kérdéseket, ugyanakkor az elmúlt évek javuló fiskális adatait is figyelembe veszik.

A költségvetési deficit várhatóan megközelíti a 9 százalékot,

s ezzel 10 százalékpont körüli adósságráta-emelkedés következhet be 2020-ban (tavaly év végén 66,3 százalék volt a mutató)

– figyelmeztetett a Concorde vezető makrogazdasági elemzője.

Török Zoltán idén 7,8 százalékos hiánnyal számol, ami 75 százalékos adósságrátával járhat. A deficit jövőre 5 százalék felett alakulhat, és a GDP-arányos államadósság tovább emelkedhet, megközelítve a 80 százalékot – fűzte hozzá az elemző.

Tardos Gergely prognózisában 6–6,5 százalékos deficit szerepel 2020-ra, ebben azonban nincs benne az ősszel várható gazdaságvédelmi csomag, amely akár az 1000 milliárd forintot is elérheti,

így a GDP-arányos hiány a kormányzat által belengetett 7-9 százalék körül alakulhat.

Az adósságráta – a 6 százalék körüli deficittel kalkulálva – 75 százalékra kúszhat fel. Jövőre 4–4,5 százalékra javulhat a deficit, és 2021 közepétől az államadósság is csökkenő pályára állhat, 74 százalékig mérséklődhet az év végére.

A Moody’s júniusi elemzésében 73,6 százalékra emelkedő adósságrátával és 5,7 százalékos deficittel számolt, amit 3,8 százalékos hiány és 71,2 százalékra eső államadósság követhet jövőre, azonban a pénteki döntés nyomán vélhetően felülvizsgálják a prognózisukat.

A Moody’s magyar idő szerint pénteken, késő este teszi közzé a magyar államkötvények besorolásának frissítését

Raiffeisen Bank standard and poors GDP concorde Moody’s Inverstors Service Fitch hitelminősítő adósságráta
Kapcsolódó cikkek